Ga naar inhoud
Favorieten 0

Dronryp (Dronrijp)

Dronryp

Het grootste dorp van de gemeente Waadhoeke, rijk aan historie. Het geboortedorp van onder andere Eise Jeltes Eisinga, beroemde amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Naast cultureel erfgoed bruist het van de evenementen.

Dronryp is het grootste dorp in de gemeente Waadhoeke en ligt tussen het Van Harinxmakanaal en de snelweg A31 tussen Leeuwarden en Franeker. Even ten zuiden van het dorp ligt treinstation Hatsum aan de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven.

Lokaal spreekt men ook van 'De Ryp'. In 2021 telde het dorp 3.275 inwoners.De plaatsnaam verwijst naar de ligging langs een oever/rand (rijp) van een oud water. De plaats lag zo op een kwelderwal. 

Dronryp is het geboortedorp van onder andere Eise Jeltes Eisinga, beroemde Nederlands amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Het geboortehuis, voormalig woonhuis en zijn graf zijn te bezichtigen. Klik hier voor de fietsroute die het verhaal van Eise Eisinga beschrijft. 

Lourens Alma Tadema is tevens in Dronrijp geboren. Sir Lawrence Alma-Tadema, was een Nederlands-Brits kunstschilder, die werkte volgens de academische traditie. Hij was een van de meest gerenommeerde schilders van het laat 19e-eeuwse Groot-Brittannië.

In juni is het dorp het middelpunt van de regio. Dan vindt het jaarlijkse dorpsfeest plaats. De Rypster Merke heeft de grootste kermis van Fryslân. In diezelfde maand vindt ook de uitvoering van het Iepenloftspul plaats. Muziekfestival Skots en Skeef is ook zeker een bezoek waard!

Dronryp heeft voorts een rijke historie. De Hearewei getuigt hier onder andere van. In totaal stonden in en rondom Dronryp 10 stinzen. Daarvan bestaat alleen Huize Schatzenburg nog. De stinzen zijn vroeger vaak afgebroken en vervangen door statige boerderijen.

Landhuis Schatzenburg (Eastryp 2) is omringd door grachten en een park. Het park is aangelegd rond 1840 en het ontwerp ervan is vermoedelijk van de bekende tuinarchitect Lucas Roodbaard. De tuin heeft mooie slingerpaden, vijvers en een boomgaard. Ook zijn er een moestuin en een romantisch parkbos. In 1990 is het park uitgebreid met het Van Beijmabos. Dit bos is ontworpen door Els van der Laan. U kunt de 3,5 hectare grote tuin alleen te bezichtigen tijdens de nationale monumentendag: de tweede zaterdag in september.

De Salviuskerk van Dronryp - ook wel d’ Alde Wite genoemd - stamt uit de 12e eeuw. Het is een bezienswaardig gebouw. In de kerk zit het oudste kerkorgel van Fryslân.

Een deel van Dronryp is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp enkele tientallen rijksmonumenten. Nabij het dorp staat een drietal poldermolens: De Puollen (1850), Kingmatille (1870) en de Hatsumermolen (1878).

Ontdek Dronrijp wandelend of per fiets. Steek ook zeker eens met het fietspontje Keimpetille over. Een unieke ervaring. 

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Dronryp (Dronrijp)

9035 AX Dronryp
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten