Ga naar inhoud
Favorieten 0

Plaquette Blauwpoortsbrug

Bolsward

De terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.

Tijdens de Bevrijdingsdagen trokken grote groepen Duitse militairen weg uit Friesland. Met karren, fietsen en een hoop spullen was het een ware uittocht. Ook voor de Duitsers was het niet altijd duidelijk waar ze heen moesten.

Sommige Duitse militairen dachten dat ze naar Harlingen moesten om daar de havenstad in handen te houden. Anderen dachten dat ze naar de kop van Noord-Holland moesten om daar weerstand te bieden tegen de Engelsen. Het was één grote chaos en dat merkten de inwoners van Bolsward ook.

Om de geallieerde opmars toch enigszins te vertragen werden diverse bruggen opgeblazen. De terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. Dit vormde geen grote hinder voor de bevrijders die de volgende dag zonder Duitse weerstand Bolsward konden intrekken.

De inwoners van Bolsward kwamen massaal de straat op om de Canadezen van het 13th Canadian Field Artillery Regiment welkom te heten. De Canadezen deelden gratis chocola en sigaretten uit, eindelijk is de bezetting van Bolsward voorbij. De Blauwepoortsbrug is op 15 april 1946 hersteld. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Plaquette Blauwpoortsbrug

Harlingerstraat 2
Bolsward
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten