Ga naar inhoud
Favorieten 0

Starnumanbossen

Ruigahuizen

De Starnumanbossen is een natuurlijk bos in Gaasterland en grenst aan de Bremer Wildernis en het Lycklamabos.

Verwacht hier niet alleen in keurige rijen aangeplante bomen, statige lanen en strak onderhouden zandpaden; dit is een natuurlijk bos! Het westelijk deel van het ruim 100 hectare grote bos is zelfs een bosreservaat. Hier mag de natuur zijn eigen gang gaan en wordt geen beheer gevoerd. 

Hierdoor is het bos is woest, ruig en biedt jong en oud avontuur! Je vindt er veel grillige oude bomen en dood hout. Doordat de ondergrond keileem bevat is het een vrij drassig bos. Je kunt hier dan ook vaak glibberen over smalle modderige kronkelpaadjes en balanceren over boomstambruggetjes over de overvolle greppels tussen de rabatten. Ideaal dus als je houdt van een avontuurlijke kuier met ‘uitglijd- en natte-voeten-optie’ en ‘moddergarantie’.

Het bos was eigendom van de familie Star Numan en werd gebruikt voor de exploitatie van eikenhout en eikenschors. Aangezien het bos op een laag keileem ligt, dat geen water doorlaat, werden er greppels gegraven voor de afwatering. De grond uit de greppels werd vervolgens weer gebruikt voor het ophogen van het beboste gedeelte (rabatten). In de jaren 80 kwam het bos in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer, die het westelijke deel, tussen Kippenburg en Ruigahuizen ongerept laat (bosreservaat).

Parkeren kan op verschillende plaatsen rondom het bos:

  • langs de Luts aan de Lutswal, net voorbij de kruising met de Jan Jurjensingel in Ruigahuizen.
  • aan de Houtdijk tegenover Landhuis Kippenburg in Harich
  • bij de Klokkenstoel aan de Tsjerkhofleane in Ruigahuizen.
Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Starnumanbossen

Lutswâl
8571RP Ruigahuizen
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten