Zwerfkei Rottum
Rottum
In Zuidwest Friesland, bij Rottum, ligt de grootste zwerfkei van Friesland. Tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden is de steen met het ijs meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden.
Wist je dat in Zuidwest Friesland de grootste zwerfkei van Friesland ligt? De steen is te vinden bij het dorpje Rottum in de gemeente De Fryske Marren. Hij is maar liefst 4.70 lang, 2 meter hoog en weegt 44 ton. Tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden is de steen met het ijs meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden.
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Zwerfkei Rottum
Zwerfkei RottumSydtakke 5
8461 LK Rottum Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Fietsrondje Heerenveen, Nye Skou, Akkrum
Fietsrondje Heerenveen, Nye Skou, Akkrum(50.0 km)Heerenveen -
Nieuweschoot - Oudeschoot | SUP- en kanoroute
Nieuweschoot - Oudeschoot | SUP- en kanoroute(5.1 km)Nieuweschoot
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Geallieerde oorlogsgraven Workum
Geallieerde oorlogsgraven WorkumEr hangt een groen bordje van de Oorlogsgraven stichting op de toegangspoort van de Algemene Begraafplaats in Workum. Het geeft aan dat op deze begraafplaats zes vliegeniers uit het Verenigd Koninkrijk en drie uit Canada begraven liggen.
Workum -
Beeld Tsjûke & Marchje
Beeld Tsjûke & MarchjeHet standbeeld van deze ‘suskes’ (zusjes in het Fries), te vinden aan het wandel- en fietspad langs de zuidoever bij het voormalige stoomgemaal in Echten, vertelt het tragische verhaal Tsjûke en Marchje.
Echten -
Dijktempel
DijktempelEen heerlijke plek om te landen; dit mooie kunstwerk van Ids Willemsma. Het wordt de Dijktempel genoemd, maar klopt dat wel?
Marrum -
Het Scheepswrak van Wierum
Het Scheepswrak van WierumHet licht schijnt er altijd bijzonder en... wanneer heb jij een wrak van zo dichtbij gezien?
Nes -
Poppebeam Jubbega
Poppebeam JubbegaIn het Zuidoost Friese dorpje Jubbega staat een bijzondere boom. Het gaat om een heel dikke laag vertakte beuk, met een gat erin. De stamomtrek is maar liefst 540 centimeter.
Jubbega -
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
Harlingen -
Entree Blije
Entree BlijeHet terpdorp Blije, met de buurtschappen Farebuorren en Boate- buorren, ontstond enkele eeuwen voor onze jaartelling op een kwelderwal. De naam ‘Blitha’ komt voor in de levensbeschrij- ving van de abt Fredericus van Hallum.
Blije -
Nijega Skieppekamp gemaal
Nijega Skieppekamp gemaalAan de rechterkant zie je een gemaal, de Nijega Skieppekamp gemaal. En vlak bij het gemaal vind je het meertje: Smeliester Sân. Op deze plek hebben jagers vroeger hun tenten opgezet.
Oudega -
Schoolsteeg
SchoolsteegVernoemd naar de meisjesschool in deze steeg lange tijd wordt deze steeg Gortmakerssteeg genoemd, maar als Hessel Sybrens Hingst hier woont spreekt de...
Harlingen -
Infopaneel Boer Kuiper
Infopaneel Boer KuiperOp woensdagavond 16 juli 1943 betreedt het beruchte lid van de Sicherheitsdienst, Frans Lammers het erf aan de Koaidyk 15 in It Heidenskip. Het is een voorbode voor een verschrikkelijk drama dat later zal plaatsvinden.
It Heidenskip