Sint Vituskerk Wetsens
WETSENS
Wetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
Sjoch alfêst efkes
Ek nijsgjirrich
-
Meet en Greet met Anders Minne Rozendal
Meet en Greet met Anders Minne Rozendalsnein 14 april 2024
WETSENSLezing/Debat
Nog voorbij Dokkum, bijna aan de Waddenkust ligt het terpdorp Wetsens met in het midden de Sint Vituskerk. Door de afzijdige ligging van de verbindingsweg van Dokkum naar Metslawier is dit dorpje mooi gaaf gebleven.
Ooit was deze terp de grootste van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. Op de afgegraven grond kwam een boerderij te staan. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden. Ondanks alle veranderingen door de eeuwen heen, vormt het dorpje Wetsens een idyllisch plaatje.
De kleine kerk is in de 12de eeuw gebouwd van tufsteen. In 1842 is de zadeldaktoren ingestort en is deze vervangen door een driezijdig dak met een aparte (aan de kerk hangende) klokkenstoel.
Deze kerk is sinds 2016 in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt beheerd door een plaatselijke commissie van vrijwilligers. De commissie organiseert leuke activiteiten als wandelingen en concerten, kijk op de website van de kerk voor een overzicht van de activiteiten. Ook wordt de kerk verhuurd voor rouwen en trouwen.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Grutte Tsjerke Sloten
Grutte Tsjerke SlotenDe protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.
Sloten -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Kerkje van Hiaure
Kerkje van HiaureDit rijksmonument in Hiaure is in 1869 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Hiaure -
Sint Willibrorduskerk Holwerd
Sint Willibrorduskerk HolwerdDe Sint Willibrorduskerk in Holwerd is een bijzondere kerk. Het heeft een merkwaardige L-vormige bouw en een toren met een opmerkelijk grote spits. De kerk heeft een prachtige kansel.
Holwerd -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Johannes de Doperkerk Exmorra
Johannes de Doperkerk ExmorraDe gele en rode kloostermoppen geven deze kerk een ronduit fleurig aanzicht. In de gevels zijn sporen van verandering te zien: verhoging, verlenging e...
Exmorra -
Sint-Nicolaastoren Firdgum
Sint-Nicolaastoren FirdgumEen bijzonder gezicht: de kerkloze toren die op een verhoogd kerkhof in het kleine terpdorpje Firdgum staat.
Firdgum -
Martinikerk Sneek
Martinikerk SneekOp een terp in het centrum van Sneek staat de Grote of Martinikerk. Een stoer gebouw, waarvan de geschiedenis zo'n duizend jaar terugvoert in de tijd. Wist je dat binnen de muren van de kerk de gebeenten van Friese held Grutte Pier liggen?
Sneek -
Sint Petruskerk Jouswier
Sint Petruskerk JouswierDe Hervormde kerk van Jouswier ligt op een terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland. De kerk is gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee.
Jouswier -
Hervormde Kerk Iens
Hervormde Kerk IensDe ruim veertig bewoners die Iens telt, passen met gemak in deze schilderachtig gelegen kerk. De noordelijke muur en toren dateren uit de dertiende ee...
Iens