Ga naar inhoud
Favorieten 0

Monument Peter Tazelaar

Hindeloopen

Peter Tazelaar speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet als Engelandvaarder, spion en adjudant. Zijn personage stond model voor James Bond, de wereldberoemde creatie van de Engelse schrijver Ian Fleming.

Peter Tazelaar speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet als Engelandvaarder, spion en adjudant. Zijn personage stond model voor James Bond, de wereldberoemde creatie van de Engelse schrijver en Naval intelligence officier Ian Fleming. Hij overleed in 1993 in Hindeloopen. 

Peter Tazelaar werd op 5 mei 1920 in Fort de Kock (Nederlands-Indië) geboren en was de zoon van een hoge ambtenaar. Hij kwam in 1938 naar Nederland om marineofficier te worden. Maar de opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) was niks voor hem. Zijn studieresultaten waren – volgens een latere verklaring van een jaargenoot - ‘abominabel slecht’, maar hij stond te boek stond als een ‘goede kameraad’.

Tazelaar koos voor de koopvaardij. Na de Duitse inval vocht hij in Zeeland en werd hij lid van een verzetsgroep. Het lukte hem om met een Zwitsers schip Engeland te bereiken. Aan boord leerde hij de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema kennen. Samen met andere Engelandvaarders vormden ze in Londen de kern van ‘Contact Holland’, een operatie van de Britse geheime dienst MI6. Deze dienst dropte in Nederland geheime agenten om zo een spionagenetwerk op te zetten en het verzet te coördineren. 

In het najaar van 1944 werd Tazelaar in Friesland gedropt om zorg te dragen voor de bewapening van de Binnenlandse Strijdkrachten. Tazelaar moest nagaan welke terreinen geschikt waren voor wapendroppings en leerde het Friese verzet omgaan met de nieuwste wapens. Hij onderhield het radiocontact tussen het verzet in Friesland en de geallieerden. Daarbij gaf hij door wat het verzet nodig had aan voorzieningen, zoals wapens en munitie. Omgekeerd kreeg hij de locaties van de wapendroppings door. Tazelaar verbleef enige tijd in de omgeving van It Heidenskip en Gaastmeer. Aan het museumplein in Hindeloopen, waar hij tijdens zijn laatste levensjaren woonde, is een beeldje ter herinnering van Peter Tazelaar geplaatst. 

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Monument Peter Tazelaar

Dijkweg 14
8713 KD Hindeloopen
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten