Ga naar inhoud
Favorieten 0

Mariakerk Mantgum

Mantgum

Een bijzondere kerk, van binnen en van buiten. Van buiten is het moeilijk te zien dat deze kerk uit het begin van de vijftiende eeuw dateert. Dat komt door een flinke verbouwing in de jaren zestig van de negentiende eeuw. Toen is de kerk verhoogd, gepleisterd,...

Een bijzondere kerk, van binnen en van buiten. Van buiten is het moeilijk te zien dat deze kerk uit het begin van de vijftiende eeuw dateert. Dat komt door een flinke verbouwing in de jaren zestig van de negentiende eeuw. Toen is de kerk verhoogd, gepleisterd, van spitsboogvensters voorzien en werd de oude zadeldaktoren afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar met flinke spits.

Het interieur is een schat op zich. Onder het decoratief gestucte tongewelf staat prachtig meubilair van omstreeks 1780, met snijwerk van meester Hermannus Berkebijl. Hoogtepunt is de ronde preekstoel met een eveneens rond klankbord. Op de panelen kun je allerlei ontmoetingen van Christus ontdekken en op de stijlen ertussen allerlei symboliek. Ook het doophek, de banken en de puiwand onder het Van Dam-orgel zijn rijk versierd.

Extra informatie:

Hoewel het aan de buitenkant moeilijk af te lezen is dateert de kerk grotendeels uitbegin 15de eeuw. Zij is in 1865-’67 verhoogd,van spitsboogvensters voorzien en gepleisterd.Het schip en het vijfzijdig gesloten koor worden door beren in traveeën verdeeld. In elk muurvak staat een groot venster met een tracering in neogotische stijl. De koorvensters zijn smaller. De drieledige toren met spaarvelden onder rondbogen en met een ingesnoerde spits is naar ontwerp van de plaatselijke architect J.K. Boorsma in 1868 gebouwd. Rondom het ruime kerkhof is in 1863 een monumentaal gietijzeren hek geplaatst, vervaardigd door de Leeuwarder ijzergieterij Mohrmann en met veel neoclassicistische details ontworpen door mogelijk Hermann Rudolf Stoett.

Het interieur wordt gedekt door een tongewelf dat met de moerbalken en korbeelstellen decoratief is gestukadoord, vergelijkbaar met het interieur van Baaium waar J.D. Fast werkzaam was. Onder dit aardige gewelf is een grote rijkdom uitgestald. Het meubilair, in de jaren 1779-’81 aangebracht door de Leeuwarder timmerman Teeke Sentjes, is van prachtig snijwerk voorzien door Hermannus Berkebijl. Brandpunt is de ronde preekstoel met een rond klankbord. De panelen verbeelden een aantal ontmoetingen met Christus: het gesprek met Nicodemus, de genezing van de waterzuchtige, de overspelige vrouw, de twaalfjarige Jezus in de tempel en de Samaritaanse vrouw. Op de stijlen ertussen is allerlei symboliek te vinden. Het doophek is opengewerkt met krullend loofwerk en bekroond met siervazen die ook te vinden zijn op de van decoratief snijwerk voorziene wangstukken van de banken. De puiwand onder het orgel is versierd met trofeeën van muziekinstrumenten. Op het orgel, in 1879 gebouwd door L. van Dam & Zn., zijn beelden geplaatst van het orgel van 1844.

In het nabijgelegen voormalige dorp Skillaert staat op een kerkhofterp een bijzondere toren; de kerk is in 1880 gesloopt. De toren is gebouwd in 1576, vlak voor de hervorming. De zadeldaktoren heeft op een renaissance wijze in de hoogste twee geledingen ionische pilasters en nissen en lager consoles met engelen- en saterkoppen in maniëristische trant.

Neogotisch

15de eeuw, toren 1868

Protestants

Preekstoel in dooptuin, meubilair, kerkhofhek, orgel

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Mariakerk Mantgum

S van Galemawei 3
9022 AA Mantgum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten