Copy
Ode aan de elf steden
Op 1 oktober 2023 gaat spektakekmusical De Tocht in première. Tijdens deze voorstelling in het nieuw gebouwde Friso Theater komt de Elfstedentocht tot leven. Met écht ijs. We nodigen je uit de provincie te bezoeken en de beroemde elf steden zelf te ontdekken. In deze speciale elfsteden-editie lees je hoe je de legendarische steden van Fryslân kunt verkennen.
Ontdek de 11 steden
Elfstedenroutes
Fiets, wandel, vaar of rijd zelf de Elfstedentocht van Friesland. Met deze routes kom je dichterbij de 'tocht der tochten' dan ooit. Dus waar wacht je nog op?
 
Ontdek de routes
Elf fonteinen
Ontdek '11fountains', de grootste beeldentuin van Europa! In elke Friese stad vind je een bijzondere fontein met een bijzonder verhaal. Gemaakt door internationale kunstenaars.
Bekijk de fonteinen
Het Planetarium is UNESCO Werelderfgoed!
Feestelijk nieuws! Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is op 19 september 2023 officieel uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Dit bijzondere bouwwerk bestaat al langer dan een eeuw én is het oudste nog werkende Planetarium ter wereld. Dat zet de teller voor werelderfgoed in Fryslân op drie samen met het Woudagemaal in Lemmer en de Waddenzee. Daarnaast is Leeuwarden uitgeroepen tot Unesco City of Literature!
Meer over dit leuke nieuws
Het gaat beginnen: De Tocht
Over een paar dagen is de première van musical De Tocht. Vijf schaatsvrienden beloofden elkaar 1 ding: als de Elfstedentocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Belofte maakt schuld, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt. Heb jij al tickets voor deze show? Ze zijn al te koop én volgende maand mogen we twee tickets verloten onder de lezers van deze nieuwsbrief.
Info en tickets
Stad of dorp?
Een stad is pas een stad wanneer ze stadsrechten heeft gekregen. Wij doken de geschiedenis in en zochten naar het ontstaan van de steden en hun verhaal. Ontdek de historie achter onze steden in deze blog én lees welke stad de oudste, grootste en noordelijkste is.
Lees het verhaal
Slapen in de stad
Heb je aan één dag Friesland niet genoeg? Dat begrijpen we maar al te goed! Gelukkig kun je in Friesland de nacht op talloze manieren doorbrengen. Ontdek onze B&B's, hotels, campings, camperplaatsen, groepsaccommodaties en vakantiewoningen.
Boek jouw verblijf
Culinair stadsbezoek

Friesland heeft genoeg te bieden op culinair vlak. Wil je luxe uit eten in een van de sterrenrestaurants, gezellig borrelen met vrienden, de Friese keuken leren kennen of lekker buiten de deur eten met de kids? Het kan allemaal.

Ontdek alle horeca
Altijd wat te doen
We nemen je mee op ontdekkingsreis door elf steden in Fryslân. Of je nu geïnteresseerd bent in watersport, kunst en cultuur, of een gezinsvriendelijke uitstap zoekt, Friesland heeft voor ieder wat wils. 
Evenementen in de steden
De absolute highlights
Wat je voorkeur ook heeft, een ding is zeker: aan één dag in Friesland heb je niet genoeg. Blijf daarom eens slapen en maak je bezoek compleet. Bekijk hieronder welke hoogtepunten je niet mag missen als je in ons mooie Fryslân bent!
5 tips
Coole Kidsnacht 2023
Onze steden verrassen jong en oud en er is genoeg te zien en doen voor het hele gezin. Neem nou Coole Kidsnacht, op 20 oktober. Door heel Fryslân blijven musea na sluitingstijd open voor kinderen. Hoe cool! Oké; ouders, pakes, beppes en begeleiders mogen ook mee.
Coole kidsnacht
Tips uit de regio's
Ontdek de vier regio's van Friesland. Ze zijn stuk voor stuk verschillend, maar allemaal even bijzonder.
7-stedentrip
In het zuidwesten van Friesland vind je maar liefst 7 van de 11 steden. Ontdek ze allemaal tijdens een stedentrip door het 'Waterland van Friesland'.
Ontdek nu
Harlingen en Franeker
In het noordwesten van Friesland vind je Leeuwarden, Harlingen en Franeker. Drie steden op de bodem van een oude zee. Welke ga jij ontdekken?
Meer informatie
De noordelijkste
Maak kennis met de noordelijkste stad van Friesland: Dokkum. Deze historische stad kun je onder andere kennen als keerpunt van de Elfstedentocht en is perfect voor een citytrip.
Alles over Dokkum
Bruisende dorpen
In Zuidoost Friesland vind je geen steden maar wel talloze bruisende dorpen omringd door prachtige natuur. Drachten en Heerenveen zijn zelfs een van de grootste plekken van de provincie!
Bekijk ze allemaal
Visit Friesland op Instagram
Dagelijks laten we je de mooiste foto's van Friesland zien, gemaakt door onze volgers. Tag ons of gebruik #visitfriesland en wellicht komt jouw foto ook op onze feed.
Volg ons op Instagram
Copyright © 2023 All rights reserved
Afmelden
Logo Instagram Logo Facebook Logo Twitter Logo Youtube Logo LinkedIn