Terbandster Tsjerke
Terband
In 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Sjoch alfêst efkes
In 1315 was er in het dorpje Bant al een kapel aanwezig. In 1638 werd hier een nieuwe kerk voor in de plaats gebouwd. Johannes Crack, de Grietman van Aengwirden, zorgde voor een deel van de financiering. Nog steeds is de invloed van de familie Crack merkbaar: de grafzerken van Johannes Crack en zijn echtgenote Luff Ansckien van Lycklama zijn te vinden in de vloer van het kerkje.
In 1743 en in 1843 werd de kerk wederom vervangen. Vanaf toen kreeg de kerk zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters, ontworpen door architect Thomas Romein. Op de voorgevel is te lezen: "Zalig zijn degenen die het woord Gods horen en hetzelve bewaren".
Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad Heerenveen.
Het monument is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het kerkje biedt als refugio onderdak aan rondreizende pelgrims.
REFUGIO
In deze kerk mag dus worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt zowel aan het Jabikspaad als aan het Bonufatius Kloosterpad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van één van de Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
-
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10(19.3 km)Bontebok -
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12(21.7 km)Heerenveen -
Terband-Heerenveen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 11
Terband-Heerenveen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 11(15.5 km)Terband
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
De Schutse
De SchutseAppelscha in de 13e eeuw bestond uit de vier boerengemeenschappen Boerestreek, Aekinga, Terwisscha en de Bult. In die tijd waren kerkbelijdenissen Roo...
Appelscha -
Sint Genovevakerk Jelsum
Sint Genovevakerk JelsumOp de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Jelsum -
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Boer -
Sint-Bonifatius Kerk
Sint-Bonifatius KerkDe kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.
Leeuwarden -
Sint-Nicolaaskerk Piaam
Sint-Nicolaaskerk PiaamEen vroeggotische kerk van gemêleerd gele kloostermoppen. Bouwkundig is vooral de vierzijdige koorsluiting interessant. Er zijn kleine rondboogvenster...
Piaam -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Johannes de Doperkerk Parrega
Johannes de Doperkerk ParregaAls een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Parrega -
Sint-Nicolaaskerk Blije
Sint-Nicolaaskerk BlijeAan het oostelijke galmgat in de toren kun je het zien: de toren en kerk zelf zijn niet even oud. De toren is meer dan 200 jaar ouder dan het kerkschi...
Blije -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Pieter Stuyvesantkerk
Pieter StuyvesantkerkMisschien wel de elegantste toren van Friesland is een opvallende verschijning. De toren uit het einde van de vijftiende eeuw, heeft een opmerkelijke,...
Peperga