Ga naar inhoud
Favorieten 0

Steenbakkerij Oostrum

Oostrum

Een 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd. 

Opvallend in het landschap vlakbij Dokkum, in een bocht van het Dokkumer Grootdiep, is het steenbakkerijcomplex bij het dorpje Oostrum.

In 1873 werd de stoom-steenfabriek opgericht door Jan Helder, handelaar te Aalzum. Het was één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd. 

In de jaren daarna werd het complex steeds meer uitgebreid en de schoorsteen werd uiteindelijk tot 35 meter verhoogd.

De steenbakkerij met schoorsteen, de haaghuizen, de laad- en loswal, het machinehuis, de opslagloods, een blok arbeiderswoningen met turfhok en de verbouwde directeurswoning beschikken over monumentale kwaliteiten en zijn zodoende rijksmonument geworden. 

In 1968 kwam er een eind aan de middeleeuwse baksteenproductie in Oostrum. Sinds enkele jaren is de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland bezig met het restaureren van het complex. 

Het dorp Oostrum telde in de middeleeuwen ook al enkele veldovens waarmee van klei, kloostermoppen werden gebakken. Deze grote bakstenen waren benodigd bij de bouw van kerken en stinzen. 

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Steenbakkerij Oostrum

Tichelwei 22
9125 EB Oostrum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten