Steenbakkerij Oostrum
Oostrum
Een 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
Opvallend in het landschap vlakbij Dokkum, in een bocht van het Dokkumer Grootdiep, is het steenbakkerijcomplex bij het dorpje Oostrum.
In 1873 werd de stoom-steenfabriek opgericht door Jan Helder, handelaar te Aalzum. Het was één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
In de jaren daarna werd het complex steeds meer uitgebreid en de schoorsteen werd uiteindelijk tot 35 meter verhoogd.
De steenbakkerij met schoorsteen, de haaghuizen, de laad- en loswal, het machinehuis, de opslagloods, een blok arbeiderswoningen met turfhok en de verbouwde directeurswoning beschikken over monumentale kwaliteiten en zijn zodoende rijksmonument geworden.
In 1968 kwam er een eind aan de middeleeuwse baksteenproductie in Oostrum. Sinds enkele jaren is de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland bezig met het restaureren van het complex.
Het dorp Oostrum telde in de middeleeuwen ook al enkele veldovens waarmee van klei, kloostermoppen werden gebakken. Deze grote bakstenen waren benodigd bij de bouw van kerken en stinzen.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute(102.0 km)Lemmer -
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3(17.4 km)Kollumerpomp -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Elfstedentocht beeld Aukje in Harlingen
Elfstedentocht beeld Aukje in HarlingenDe Elfstedenschaatster Aukje in Harlingen van Evert van Hemert. Aukje maakt deel uit van een serie van elf beelden die door de kunstenaar aan de elf steden geschonken zijn, als eerbetoon aan de vrouwelijke deelneemsters aan de tocht der tochten.
Harlingen -
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Beetsterzwaag -
De Fang
De FangDit kunstwerk herinnerd aan geschiedenis van de afgebrande molen en laat een geabstraheerde vang (de rem van de molen zien met molenaar zien.
Bitgumermole -
Vuurtoren van Lemmer
Vuurtoren van LemmerJe kunt hem niet missen, wanneer je Lemmer binnen komt varen vanaf het IJsselmeer. Nog steeds word je van harte welkom geheten door dit beeldbepalende icoon; de Vuurtoren van Lemmer.
Lemmer -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast -
Oorlogsmonument
OorlogsmonumentIn het parkje tussen de oeroude Bruggelaan en de nieuw aangelegde bochtafsnijding staat het Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de gevallenen in Appelscha.
Appelscha -
Volksgebouw Aurora
Volksgebouw AuroraDeze bijzondere plek vertelt het verhaal van Domela en zijn leven in het volksgebouw Aurora, de ontmoeting met Yme Kuiper, en de sloop van het gebouw na de dood van Domela.
Heerenveen -
Simke Kloostermanhûs
Simke KloostermanhûsHet Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
Twijzel -
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Oudeschoot -
Monument Elfstedentocht winnaressen
Monument Elfstedentocht winnaressenBeeld als hommage aan de vrouwelijke Elfstedentocht winnaars.
Oude Leije