Steenbakkerij Oostrum
Oostrum
Een 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
Neem alvast een kijkje
Opvallend in het landschap vlakbij Dokkum, in een bocht van het Dokkumer Grootdiep, is het steenbakkerijcomplex bij het dorpje Oostrum.
In 1873 werd de stoom-steenfabriek opgericht door Jan Helder, handelaar te Aalzum. Het was één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
In de jaren daarna werd het complex steeds meer uitgebreid en de schoorsteen werd uiteindelijk tot 35 meter verhoogd.
De steenbakkerij met schoorsteen, de haaghuizen, de laad- en loswal, het machinehuis, de opslagloods, een blok arbeiderswoningen met turfhok en de verbouwde directeurswoning beschikken over monumentale kwaliteiten en zijn zodoende rijksmonument geworden.
In 1968 kwam er een eind aan de middeleeuwse baksteenproductie in Oostrum. Sinds enkele jaren is de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland bezig met het restaureren van het complex.
Het dorp Oostrum telde in de middeleeuwen ook al enkele veldovens waarmee van klei, kloostermoppen werden gebakken. Deze grote bakstenen waren benodigd bij de bouw van kerken en stinzen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Het vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van StavorenDe bloeiende en groeiende handelsstad Stavoren kwam vanaf de 15e eeuw steeds verder in verval. Deze periode wordt verteld in het volksverhaal het Vrouwtje van Stavoren. In de sage komen alle aspecten van Stavoren als handelsstad naar voren.
StavorenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Scheepstimmerwerf De Hoop
Scheepstimmerwerf De HoopScheepstimmerwerf ‘De Hoop’ is een begrip in Workum en ver daarbuiten. Al meer dan driehonderd jaar gevestigd naast de sluis.
WorkumJachtwerf, Monument, Museum
Jachtwerf
-
Sint-Bonifatius Kerk
Sint-Bonifatius KerkDe kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.
LeeuwardenKerk, Monument, Bezienswaardigheden
Kerk
-
Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven van StavorenToen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een populaire en belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de pont en kon in Enkhuizen weer verder reizen met de trein.
StavorenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Monument voor Eise Eisinga
Monument voor Eise EisingaMonument ter nagedachtenis aan Eise Jeltes Eisinga.
FranekerBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Zuiderhaven 55b
Zuiderhaven 55bDe bewoners van dit huis heten u graag welkom. U moet naar binnen via de deur in het huis van de buren, want dit pand lijkt geen eigen voordeur te hebben. Wel tegels, in overvloed!
HarlingenMonument
Monument
-
Monument van Tjerk Hiddes de Vries
Monument van Tjerk Hiddes de VriesHet monument op de Grote Bredeplaats, ter ere van Tjerk Hiddes de Vries, is in 1934 onthuld. Het gedenkteken van baksteen en hardsteen heeft de vorm van een scheepsboeg met in de punt het portret van De Vries.
HarlingenMonument
Monument
-
Botniastins
BotniastinsSinds 2017 is in de historische Botniastins de nieuwe Franeker Academie gehuisvest. Er worden lezingen gehouden, bedrijven en instellingen kunnen er vergaderruimten huren, en er worden onderzoeksprogramma's uitgevoerd.
FranekerMonument, Congres- en vergaderaccommodatie
Monument
-
Volksgebouw Aurora
Volksgebouw AuroraDeze bijzondere plek vertelt het verhaal van Domela en zijn leven in het volksgebouw Aurora, de ontmoeting met Yme Kuiper, en de sloop van het gebouw na de dood van Domela.
HeerenveenMonument
Monument
-
Reddingboothuisje KNRM
Reddingboothuisje KNRMEen bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden
HindeloopenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
Routes langs deze locatie
-
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3(17,4 km)Wandeltocht, Pelgrimsroute
Wandeltocht
-
Bonifatiusroute Friesland-Groningen
Bonifatiusroute Friesland-Groningen(189,0 km)DokkumMotorroute
Motorroute
-
Genieten in Noordoost-Friesland
Genieten in Noordoost-Friesland(39,8 km)AnjumRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41,6 km)AnjumRecreatief, E-bike
Recreatief