Steenbakkerij Oostrum
Oostrum
Een 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
Opvallend in het landschap vlakbij Dokkum, in een bocht van het Dokkumer Grootdiep, is het steenbakkerijcomplex bij het dorpje Oostrum.
In 1873 werd de stoom-steenfabriek opgericht door Jan Helder, handelaar te Aalzum. Het was één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
In de jaren daarna werd het complex steeds meer uitgebreid en de schoorsteen werd uiteindelijk tot 35 meter verhoogd.
De steenbakkerij met schoorsteen, de haaghuizen, de laad- en loswal, het machinehuis, de opslagloods, een blok arbeiderswoningen met turfhok en de verbouwde directeurswoning beschikken over monumentale kwaliteiten en zijn zodoende rijksmonument geworden.
In 1968 kwam er een eind aan de middeleeuwse baksteenproductie in Oostrum. Sinds enkele jaren is de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland bezig met het restaureren van het complex.
Het dorp Oostrum telde in de middeleeuwen ook al enkele veldovens waarmee van klei, kloostermoppen werden gebakken. Deze grote bakstenen waren benodigd bij de bouw van kerken en stinzen.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute(102.0 km)Lemmer -
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3(17.4 km)Kollumerpomp -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
De Hege Wier
De Hege WierDe Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.
Sexbierum -
’t Gouden Stoepke
’t Gouden StoepkeDit prachtige oude pandje ligt aan de Jan Ruurdstraat 3 in Harlingen. De Zuiderhaven is aangelegd rond 1597. Het eerste (voorste) deel van het pandje is gebouwd tussen 1597 en 1610.
Harlingen -
Zuiderhaven 2-4
Zuiderhaven 2-4Met zicht op de zuiderhaven én de Oude Buitenhaven was dit een ideaal huis voor een havenmeester. Die woonde hier dan ook. De kern van het pand dateert van ca. 1600.
Harlingen -
Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven van StavorenToen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een populaire en belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de pont en kon in Enkhuizen weer verder reizen met de trein.
Stavoren -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
Hindeloopen -
Het Tempelhuys
Het Tempelhuys't Tempelhuys is een prachtig monumentaal herenhuis gelegen aan de gracht van Harlingen.
Harlingen -
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Beetsterzwaag