Ankertsjerke Oudega SWF
Oudega SWF
Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
Sjoch alfêst efkes
Bekijk alle 4 foto's
Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
In de taal van deskundigen is dit een kerk ‘op middeleeuwse grondslag’. Hier stond al in 1132 een houten kapel. In het jaar 1500 werd er het eerste stenen godshuis gebouwd. Toen in 1755 de huidige kerk daarvoor in de plaats kwam, werden de zijmuren gemetseld op de bestaande fundering van kloostermoppen. Delen van het oude eikenhouten gewelf zijn toen opnieuw gebruikt. Twee jaar na de bouw is de kerk aan de oostkant verlengd. De houten toren, met spits en frontons, werd in 1868 toegevoegd. De klok die in de toren hangt is van 1623.
Over de drempel van het portaal onder de toren wacht een aantrekkelijk interieur. Volg je met je oog het fraaie tongewelf naar achteren, dan verraadt de dakconstructie de plek waar later een stuk is aangebouwd. De wapens van Friese bestuurs- en rechtscolleges en plaatselijke gezagsdragers bespeur je op twee van de beschilderde ramen. Ype Staak, een glazenier uit Sneek, maakte ze eigenhandig in 1756. In de kerkvloer liggen enkele oude grafzerken. Daartussen ontdek je een zeer oude altaarsteen van rode zandsteen uit de elfde of twaalfde eeuw, met vijf wijdingskruisjes die verwijzen naar de vijf wonden van Christus aan het kruis.
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Ankertsjerke Oudega SWF
Pastorijstrjitte 238614 AB Oudega SWF Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Ontdek Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân(55.2 km)Woudsend -
Rondje Oudega - Sandfirden | SUP- en kanoroute
Rondje Oudega - Sandfirden | SUP- en kanoroute(10.0 km)Oudega SWF -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Uniastate en Tsjerke Bears
Uniastate en Tsjerke BearsOp het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.
Bears -
Hervormde Kerk Wierum
Hervormde Kerk WierumVan het hele Friese kustgebied staat deze kerk het dichtst bij de zee; meteen achter de zeedijk. Een prachtig gezicht.Het gebouw is omstreeks 1200 van...
Wierum -
Piterkerk Lippenhuizen
Piterkerk LippenhuizenDe Piterkerk is een karakteristieke en onlangs geheel gerestaureerde kerk in het centrum van Lippenhuizen. In de middeleeuwen verrees de kerk op een hoogveenpakket van enkele meters dik dat elders in het dorp verdwenen is.
Lippenhuizen -
Schuilkerkje Pingjum
Schuilkerkje PingjumTijdens de landschapstriënnale kunt het Schuilkerkje bekijken en daar Menno Simons ontmoeten in de verhalen van mensen die nog steeds in de lijn van de doperse traditie samenkomen.
Witmarsum -
Kapel Tinco Lycklama à Nijeholt
Kapel Tinco Lycklama à NijeholtOp het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.
Wolvega -
Koepelkerk Witmarsum
Koepelkerk WitmarsumDe Koepelkerk in Witmarsum is tot ver over de landsgrenzen van grote religieuze betekenis voor de doopsgezinde gemeenschap. Het kerkgebouw wordt dan ook jaarlijks bezocht door mensen uit vrijwel alle werelddelen.
Witmarsum -
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Tsjerke oan it Dok - Lemster toer
Tsjerke oan it Dok - Lemster toerVolgens de jaartal-ankers in de toren is de de kerk in 1716 gebouwd. De toren is half ingebouwd. De Lemsters spreken ook vaak van de Lemster toer, en dan bedoelen ze de toren van deze kerk. Kunnen ze vanuit de verte deze toren zien, dan zijn ze weer thuis
Lemmer -
Terbandster Tsjerke
Terbandster TsjerkeIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Terband -
Sint-Nicolaaskerk Dearsum
Sint-Nicolaaskerk DearsumOp een terp, midden in het compacte dorpsweefsel, staat de Nicolaaskerk, opgetrokken van gemêleerd rode baksteen.De koorsluiting van de kerk is halfro...
Dearsum