De Frije Wiken
Gorredijk
De Frije Wiken is een prachtig gebied in Zuidoost Friesland, bestaande uit 14 dorpen die in het hart van Zuidoost Friesland liggen en een geschiedenis van grote armoede kennen, maar vandaag de dag heel rijk met natuurschoon bedeeld zijn.
De Frije Wiken is een prachtig gebied in Zuidoost Friesland, bestaande uit 14 dorpen die in het hart van Zuidoost Friesland liggen en een geschiedenis van grote armoede kennen, maar vandaag de dag heel rijk met natuurschoon bedeeld zijn.
Het gebied word ook wel 'land van het volk zonder uren' genoemd, naar een roman van Evert Zandstra waarin het harde en armoedige bestaan van de bewoners rondom 1868 beschreven wordt, als de vraag naar turf afneemt.
Het vrijwel onontdekte gebied met haar unieke wijkenstructuur ligt ingeklemd tussen de Turfroute en verscholen tussen bekendere toeristische plekken.
Het verstilde landschap wordt doorsneden door talloze vaarten en kanalen (wijken), die werden aangelegd om de turf te kunnen afvoeren. Na het afgraven van het veen werd het land stukje bij beetje in cultuur gebracht. Doordat er sprake was kleinschaligheid en een langzame ontwikkeling, kreeg tegelijkertijd de natuur gelegenheid om zich te herstellen.
De dorpen Bontebok, Oudehorne, Nieuwehorne, Jubbega, Hoornsterzwaag, Katlijk, de Knipe, Oldeberkoop, Mildam, Gorredijk, Hemrik, Lippenhuizen, Langezwaag en Jonkerslân behoren tot De Frije Wiken.
Gorredijk is de charmante hoofdplaats van dit gebied, dat een aantal mooie rijksmonumenten telt. Midden in het plaatsje vindt men Museum Opsterland, gevestigd in de voormalige openbare lagere school uit 1887.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud(55.7 km)Jubbega
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Monument ‘omgekomen Zeevarenden’
Monument ‘omgekomen Zeevarenden’Vaak wordt vergeten dat de opvarenden van de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bijdrage leverden aan de geallieerde oorlogsvoering.
Harlingen -
Menno Simons Monument
Menno Simons MonumentEven buiten Witmarsum, aan Het Fliet, staat het Menno Simons-monument. Menno Simons werd in 1496 geboren in Witmarsum en werd nadat hij tot priester werd gewijd aangesteld in Pingjum en Witmarsum.
Witmarsum -
Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum
Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp HegebeintumHet Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum ligt aan de voet van de hoogste terp van Nederland. Hier kunt u toegangskaarten kopen voor het Archeologisch Steunpunt, de kerk en Harsta State. Daarnaast vindt u hier het Terpcafé en TIP.
Hegebeintum -
Cruises Harlingen
Cruises HarlingenDe internationale cruiseschepen en riviercruises die Harlingen aandoen, bieden een prachtig schouwspel. Kom kijken!
Harlingen -
Sint-Bonifatius Kerk
Sint-Bonifatius KerkDe kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.
Leeuwarden -
Grote of Jacobijnerkerk
Grote of JacobijnerkerkDe Grote of Jacobijnerkerk is de oudste en bouwkundig belangrijkste kerk van Leeuwarden.
Leeuwarden -
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-West -
Entrepotgebouw - Gedichtenroute
Entrepotgebouw - GedichtenrouteHet literaire gedicht ‘Wandeling door Harlingen’ komt uit Al Galidi (1971) zijn tweede dichtbundel De fiets, de vrouw en de liefde (2002) en beschrijft hoe lastig het kan zijn om als ‘buitenstaander’ contact te maken.
Harlingen -
Liauckemastate
LiauckemastateEén van de grootste state van Fryslân. Een archeologisch rijksmonument waarvan de prachtige poort nog intact is.
Sexbierum -
Lauta nachttún
Lauta nachttúnDe WierSter nachttuin, ook wel Lautatún genoemd. Bewonder de Sterrenheuvel en vleermuizentoren.
Wier