Ga naar inhoud
Favorieten 0

Waaggebouw Sneek

Sneek

Op 14 april 1945 trekken de Duitsers zich terug uit Sneek. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat in brand te steken.

Op zaterdag 14 april 1945 trekken de Duitsers zich langzaam uit Sneek terug. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat en het Leeuwenburg in brand te steken.

Op 15 april 1945 horen de Snekers wel een half uur lang het knallen, sissen en dreunen van ontploffende munitie. Veel mensen durven hierna weer op straat te komen en lopen naar de brand. Om de veiligheid van de inwoners te garanderen sommeert de Binnenlandse Strijdkrachten van Sneek de inwoners om weer naar huis te gaan en hier de bevrijding af te wachten. Ook gaat er een gerucht rond dat de Duitsers onderweg zijn vanuit Lemmer.

In de avond rijdt de eerste patrouille van het Frans-Canadese regiment de La Chaudière met pantservoertuigen de stad in. Gelukkig hoeven ze die niet te gebruiken, want de Duitsers hebben inmiddels de stad verlaten. De bevrijding van Sneek is een feit!

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Waaggebouw Sneek

Waagplein 13
8601 BB Sneek
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten