Vaste Burchtkerk
Wijckel
De forse toren van deze kerk steekt fier boven het Van Coehoornbos uit. De naamgever van het bos is Menno van Coehoorn. Deze strateeg en vestingbouwer heeft een opvallend praalgraf in de kerk.
Sjoch alfêst efkes
De forse toren van deze kerk steekt fier boven het Van Coehoornbos uit. De naamgever van het bos is Menno van Coehoorn. Deze strateeg en vestingbouwer heeft een opvallend praalgraf in de kerk. In het sfeervolle interieur vind je ook een epitaaf voor familieleden van Menno. Verder zijn er een orgel uit 1900 en overhuifde herenbanken, waarvan de grootste – hoe kan het ook anders – de familie Van Coehoorn toebehoorde.
Buiten zie je duidelijk dat de toren en het kerkgebouw uit andere perioden dateren. De toren is vijftiende-eeuws en is in verhouding groot tot het kerkgebouw uit 1671. In datzelfde jaar zijn de geveltoppen van het zadeldak vernieuwd, wat goed te zien is aan het kleurverschil van de bakstenen.
Praalgraf
In de kerk bevindt zich een marmeren praalgraf van Menno Coehoorn naar het ontwerp van Daniël Marot (1663-1752), uitgevoerd door de Amsterdamse beeldhouwer Pieter van der Plas (1647-1708). Op een zwartmarmeren sarcofaag, versierd met een in reliëf gebeeldhouwde belegeringsscène, ligt de krijgsman te midden van een aantal krijgsattributen, zoals de door hem uitgevonden Coehoornmortier. De kerk bezit nog marmeren epitafen voor Frederik Willem graaf van Limburg Stirum en diens vrouw Theodora van Coehoorn en voor Hendrik Casimir van Coehoorn. Ook zijn er nog grafstenen voor leden van andere belangrijke families.
De gesneden preekstoel met klankbord staat binnen een doophek met balusters en ertegenover staan twee overhuifde herenbanken. Het orgel is in 1900 gebouwd door Bakker & Timmenga.
- Afstand tot jouw locatie:
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Grote Kerk Hindeloopen
Grote Kerk HindeloopenDe 'skyline' van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door deze Grote Kerk. Deze oude kerk van Hindeloopen werd in 1570 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest.
HindeloopenBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
De spoorwegovergang
De spoorwegovergang“Reizigers Leeuwarden – Anjum: instappen voor vertrek!” Nu klinkt dat vreemd, maar in de eerste helft van de 20ste eeuw reed er nog een stoomtrein tussen Leeuwarden en Dokkum met Anjum.
HogebeintumBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
WorkumKerk
Kerk
-
Sint Annakerk Hantumhuizen
Sint Annakerk HantumhuizenDe bijzondere Sint Annakerk dateert uit eerste helft van de 13e eeuw, een dame op leeftijd! Het is een uniek voorbeeld van de romanogotische bouwstijl in Friesland.
HantumhuizenKerk
Kerk
-
Sint-Bonifatius Kerk
Sint-Bonifatius KerkDe kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.
LeeuwardenKerk, Monument, Bezienswaardigheden
Kerk
-
Oude stadhuis Dokkum
Oude stadhuis DokkumVanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!
DokkumStadhuis, Bezienswaardigheid, Monument
Stadhuis
-
Waslijnen van Sloten
Waslijnen van SlotenSloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.
SlotenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Bonifatiuskerk
BonifatiuskerkDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
OldeberkoopKerk, Monument
Kerk
-
Klokkenstoel Dijken
Klokkenstoel DijkenOp een door een gracht omringd kerkhof staat de klokkenstoel van Dijken. Via een dam met een houten hek met klauwstukken bereik je de houten klokkenstoel met helmdak.
DijkenBezienswaardigheid, Klokkenstoel
Bezienswaardigheid
-
Balans
BalansBij een overgang over het riviertje de Boven-Kuunder of Tsjonger is aan de zijde van het dorp Haule is een beeld geplaatst van Hein Mader. Het beeld s...
HauleBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
Rûtes dy't dizze lokaasje passearje
-
Fietsen à la carte- Indian summer
Fietsen à la carte- Indian summer(45,4 km)OudemirdumRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Elfstatentocht V
Elfstatentocht V(84,6 km)Sint NicolaasgaRecreatief, Cultuurroute, E-bike, Culturele route
Recreatief
-
Balk - Wyldemerk | Elfstedenpad: etappe 4
Balk - Wyldemerk | Elfstedenpad: etappe 4(18,3 km)BalkWandeltocht
Wandeltocht

Vaste Burchtkerk
Diel dizze side
social.link.success
social.link.error