Haghakerk Heeg
Heeg
Je vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Sjoch alfêst efkes
Om ruimte te bieden aan een groeiende kerkgemeente moesten in 1840 in Heeg delen van een godshuis uit 1745 plaats maken voor de hervormde Haghakerk. De voorkerk en het grootste deel van de toren van de oude kerk bleven staan. Een nieuw, ruimer schip en koor werden er tegenaan gebouwd. De bouwgeschiedenis op deze plek gaat heel ver terug: in 1132 stond hier al een kapel met de naam Haghekercke. Dat is dus bijna negen eeuwen geleden.
Je vindt de kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries. Aan de buitenkant zijn de kenmerken te zien van een zogenaamde zaalkerk met een driezijdig gesloten koor en een houten geveltorentje met ingesnoerde spits. De ingang ligt aan de zuidkant, in de voorkerk.
Stap over de drempel en bewonder de 17e eeuwse preekstoel en dooptuin. In de dooptuin, een afgescheiden ruimte rond de preekstoel, vindt de doop plaats. Er omheen staat een doophek, opgetuigd met bijzonder koperwerk uit 1821: een lessenaar met adelaar, een doopbekken en twee doopbogen. De doopbogen, boven de doorgangen in het doophek, getuigen van Hollandse invloed. In Friesland vind je ze vooral in plaatsen die over water goede verbindingen met het Westen onderhielden.
- Omdat de kerk wordt verbouwd is de kerk deze zomer gesloten voor publiek.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Rondje Balk - Heeg | Vaartocht en fietsroute
Rondje Balk - Heeg | Vaartocht en fietsroute(29.3 km)Balk -
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute(29.3 km)Heeg
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Kweldercentrum Noarderleech
Kweldercentrum NoarderleechGa je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.
Hallum -
Martinuskerk
MartinuskerkAan de negentiende-eeuwse voorzijde met geveltoren lijkt deze kerk niet zo oud. Maar het gebouw dateert al uit de twaalfde eeuw. Wel is het vaak veran...
Gytsjerk -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Schavernek
SchavernekHet Schavernek was in de vroegmoderne tijd een beetje het ‘centraal station’ van Leeuwarden. Klein verschil: je pakte er de trekschuit, in plaats van...
Leeuwarden -
Monument Pieter Stuyvesant
Monument Pieter StuyvesantEr is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Sch...
Peperga -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp