Sterrenschans
Bakkeveen
De sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.
De Sterrenschans aan de Beakendyk bij Bakkeveen is een historisch verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Het bevindt zich op het terrein van landgoed De Slotplaats. Het verdedigingswerk is waarschijnlijk ontworpen door landschapsarchitect Johann Hermann Knoop, die in dienst was bij jonkheer Burmania (eigenaar van het landgoed).
Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor onderwijs aan de notabelen en ook voor militaire oefeningen. Deze Sterrenschans is in oorlogen nooit ingezet. Het betreft een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster met een diameter van ongeveer 75 meter.
In 1991 werd de schans herondekt, door begroeiing van bomen was de schans namelijk bijna niet te zien, Natuurmonumenten werd in 1997 eigenaar van het landgoed en in 2002 was de restauratie van de schans een feit. Bomen werden verwijderd en de schans was weer zichtbaar.
Er is een houten platform te beklimmen vanwaar je een goed uitzicht hebt over het hele verdedigingswerk.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
-
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10(28.1 km)Donkerbroek -
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11(12.3 km)Ureterp
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Kweldercentrum Noarderleech
Kweldercentrum NoarderleechGa je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.
Hallum -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Schavernek
SchavernekHet Schavernek was in de vroegmoderne tijd een beetje het ‘centraal station’ van Leeuwarden. Klein verschil: je pakte er de trekschuit, in plaats van...
Leeuwarden -
Monument Pieter Stuyvesant
Monument Pieter StuyvesantEr is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Sch...
Peperga -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp -
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Fryslân, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
Franeker