Sterrenschans
Bakkeveen
De sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.
De Sterrenschans aan de Beakendyk bij Bakkeveen is een historisch verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Het bevindt zich op het terrein van landgoed De Slotplaats. Het verdedigingswerk is waarschijnlijk ontworpen door landschapsarchitect Johann Hermann Knoop, die in dienst was bij jonkheer Burmania (eigenaar van het landgoed).
Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor onderwijs aan de notabelen en ook voor militaire oefeningen. Deze Sterrenschans is in oorlogen nooit ingezet. Het betreft een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster met een diameter van ongeveer 75 meter.
In 1991 werd de schans herondekt, door begroeiing van bomen was de schans namelijk bijna niet te zien, Natuurmonumenten werd in 1997 eigenaar van het landgoed en in 2002 was de restauratie van de schans een feit. Bomen werden verwijderd en de schans was weer zichtbaar.
Er is een houten platform te beklimmen vanwaar je een goed uitzicht hebt over het hele verdedigingswerk.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10(28.1 km)Donkerbroek -
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11(12.3 km)Ureterp
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint Margaretakerk Boksum
Sint Margaretakerk BoksumDeze Romano-gotische kerk uit uit de twaalfde eeuw is gebouwd bovenop de terp van Boksum, met daarom heen een kerkhof met leilinden omringd.
Boksum -
Kunstwerk Twee Kaatsers in het perk
Kunstwerk Twee Kaatsers in het perkHet kunstwerk op een rotonde. Twee kaatsers in het perk.
Franeker -
It Breahûs
It BreahûsIt Breahûs is een zaalkerk uit 1728 met een geveltoren met ingesnoerde spits. Door de fantastische akoestiek leent de kerk zicht heel goed voor kleinschalige concerten.
Balk -
Sluis Fochtelerverlaat
Sluis FochtelerverlaatDe sluis Fochtelerverlaat werd in 1816 gebouwd en wordt met de hand bediend. Bij dit type sluis liggen de sluisdeuren niet recht, maar schuin tegenove...
Fochteloo -
Lange Hoofd
Lange HoofdAan de overkant van de brug achter de dijk ligt het Lange Hoofd, de buitenhaven. De vissersboten moesten door de afsluiting van het Reitdiep in 1877 een nieuwe plek krijgen. Er werden twee havenhoofden neergezet. Aan het lange hoofd kon de vloot liggen.
Zoutkamp -
Sint-Vituskerk Blauwhuis
Sint-Vituskerk BlauwhuisDe Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.
Blauwhuis -
Riniastate
RiniastateRiniastate is een prachtig gelegen landgoed aan de rand van de Gaasterlandse bossen. Als je vanaf Oudemirdum komt aanrijden, springt de witbepleisterde state je meteen in het oog.
Oudemirdum -
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
Fochteloo -
Monument zeemijn
Monument zeemijnOp 10 september 1945 zijn acht mensen omgekomen bij een ongeluk bij het opruimen van een zeemijn. Dit gebeurde buitendijks ter hoogte van de zomerdijk in de buurt van de Hoek van de Band. In 2015 is een monument onthuld.
Lioessens -
De Mouterij
De MouterijVoormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Franeker