Sint Genovevakerk Jelsum
Jelsum
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Ek nijsgjirrich
-
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. Bach
Apollo Ensemble met de Johannes-Passie van J.S. Bachsnein 10 maart 2024
JelsumMuziek overig
Op de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden.
De Sint Genovevakerk lag oorspronkelijk op de oostelijke oever van de voormalige Middelzee, hij werd daar in de twaalfde eeuw al van tufsteen gebouwd. Dat is aan de noordzijde nog goed te zien. Deze muur is versierd met twee rijen spaarvelden, beide gedekt door rondboogfriezen. In de bovenste velden zijn sporen te zien van kleine romaanse vensters die later gedicht zijn.
Een aantal eikenhouten banken in het interieur dateren uit de zestiende eeuw. Het middenpad is bedekt met zerken. Voor de preekstoel liggen zerken van de predikantenfamilie Bekker. In deze kerk ligt ook de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Deze kerk en die van het buurdorp Koarnjum zijn overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en worden sindsdien beheerd door een Plaatselijke Commissie. Die zorgen voor de organisatie van concerten, rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten in de kerk.
In Jelsum - vlakbij de kerk - kun je ook een bezoek brengen aan Dekema State, een van oorsprong dertiende-eeuwse stins. Het geslacht Van Dekema woonde er van het begin van de zestiende eeuw tot 1633. Combineer een bezoek aan de kerk met een wandeling door de adellijke tuinen van de Dekema's.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Hervormde Kerk Oudwoude
Hervormde Kerk OudwoudeDeze kerk is gebouwd met materiaal van haar voorgangster. Kenmerkend gotisch zijn de eenmaal versneden steunberen met daartussen grote spitsboogvenste...
Oudwoude -
Kapelle van Haskerdijken
Kapelle van HaskerdijkenDe kapelle van Haskerdijken is een oud kerkje dat er al eeuwen staat. Vroeger was het een kapel dat bij een klooster hoorde, vandaar dat het nu nog steeds De Kapelle wordt genoemd.
Haskerdijken -
Hervormde Kerk Duurswoude
Hervormde Kerk DuurswoudeDe Sint-Janskerk staat afgelegen in het voormalige dorp Duurswoude. Het gebouw is in de vijftiende eeuw gebouwd van oudere kloostermoppen, dus er moet...
Wijnjewoude -
Sint-Agathakerk
Sint-AgathakerkDe Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.
Oudega -
Kerk Elahuizen
Kerk ElahuizenDe in Waterstaatstijl gebouwde kerk van Elahuizen werd in 1864 ingewijd.
Elahuizen -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Mariakerk Oentsjerk
Mariakerk OentsjerkDeze oude kerk is van rode kloostermoppen gebouwd. Interessant zijn de sporen in het metselwerk. Zo is er zowel aan de noord- als zuidkant een grote r...
Oentsjerk -
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Boer -
Hervormde Kerk Niawier
Hervormde Kerk NiawierDeze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien...
Niawier -
Sint Vituskerk
Sint VituskerkDeze forse, mooi gelegen kerk is al rond 1100 gebouwd. Ze ligt in een drievoudige boomzoom en is zowel van binnen als buiten de moeite waard.De tufste...
Stiens