Groene toren Eastermar
Eastermar
De markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Het dorp Eastermar, is tegenwoordig een samenvoeging van het voormalige dorp Oostermeer en de buurtschappen It Heechsân, It Wytfean en het zuidelijke deel van Skûlenboarch. De mooie grote groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân.
Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar. Deze kerk is nu ver buiten de dorpskom gelegen, omdat de huidige kern van Eastermar verplaatst is. Het betreft een 13e eeuwse bakstenen toren van een voomalige Hervormde kerk. De toren is tot bovenaan helemaal begroeid en wordt daarom de groene toren genoemd. In de toren zit een mechanisch torenuurwerk uit 1924, erg bijzonder dus!
Dit is een prachtige plek om te zien!
De groene toren is gelegen aan Etappe 7 van Streekpad De Noardlike Fryske Wâlden en rondje 7 van het Bonifatius Kloosterpad.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar(46.4 km)Feanwâlden -
Burgumermar - Eastermar | Bonifatius Kloosterpad: rondje 7
Burgumermar - Eastermar | Bonifatius Kloosterpad: rondje 7(28.0 km)Burgum -
Rottevalle – Opeinde | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 8
Rottevalle – Opeinde | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 8(19.9 km)Rottevalle
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Tall Ships Experience center
Tall Ships Experience centerAan de Nieuwe Willemshaven 5 vinden Harlingers, Friezen, toeristen en andere geïnteresseerden vanaf dat moment heel veel informatie over de geschieden...
Harlingen -
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
Ontmoetingskerk
OntmoetingskerkDe Ontmoetingskerk is ontworpen door architecten G. Groenewold en Sipma en eigendom van de Protestantse gemeente ViaPacis. De eerste steen werd gelegd op 1 oktober 1966 door ds. J.J.R. Baas. De opening vond plaats op woensdag 22 maart 1967.
Beetsterzwaag -
11fountains Sloten
11fountains SlotenKievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Sloten -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
De Koornbeurs
De KoornbeursDe Koornbeurs, ooit was dit een herberg. Later werd dit een station en postkantoor. Vele mensen wisten niet dat de Koornbeurs ooit een decor was van een toespraak van Domela. Dit vond plaats in 1882, namelijk 8 jaar voor de bijeenkomst.
Gorredijk -
De Heeren van het Veen
De Heeren van het VeenHeerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.
Heerenveen -
Luchtwachttoren Oudemirdum
Luchtwachttoren OudemirdumBij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum -
Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga
Borstbeeld Eise Jeltes EisingaIn Dronrijp, de geboorte stad van Eise Eisinga, staat een borstbeeld tegenover zijn geboortehuis. Hij heeft in Dronrijp op de lagere school gezten en is getrouwd in de Salviuskerk in Dronrijp.
Dronrijp