Ga naar inhoud
Favorieten 0

Franeker | augmented reality route

(3.0 km)

  • Download route

Met augmented reality (AR) kun je met je smartphone dingen zien die er in het echt niet zijn. De MeAR Fryslân app voegt een digitale laag over de werkelijkheid toe. Tijdens deze AR-route kijk en luister je naar verhalen over deze bijzondere plekken. 

Franeker
Deze wandelroute brengt je langs een aantal bijzondere punten in de stad Franeker. Dat in deze stad vroeger een universiteit was, zal je vast niet ontgaan tijdens deze tour. Nog vele bezienswaardigheden herinneren je hieraan.  

Het is aan te raden de MeAR Fryslân app voor vertrek te downloaden, hier download je ook alvast de route. Zo heb je tijdens de reis geen internet nodig. Tip: neem oordopjes en een powerbank mee voor onderweg.

Lokaasjes op dizze rûte

Begjinpunt: Kor Bootpaed
8801 Franeker
1

11Fountains Franeker

De fontein is in oade oan ’e wrâldferneamde, yn Frjentsjer berne, astronoom Jan Hendrik Oort. Syn ûnderstelling dat der om ús sinnestelsel hinne in ‘wolk’ fan miljarden komeeteftige objekten him beweecht, betsjutte in trochbraak yn ’e astronomy.

11Fountains Franeker
2

Museum Martena

In Museum Martena komt het verleden tot leven. Je neemt een kijkje in het leven van oud-bewoners, bekende Franekers, geleerde vrouwen (Anna Maria van Schurman) en de Academie van Franeker. Je mag kijken, voelen, ruiken, horen en proeven.

Museum Martena Museum Martena vanuit de Martenatuin
3

Kaatsveld het Sjûkelân

Kaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.

Kaatsveld het Sjûkelân
4

Camminghastins

In het centrum van Franeker staat de Camminghastins gedateerd rond 1500. Kom eens gezellig een kop koffie drinken in de Camminghastins, want tegenwoordig huist er een een konditorei.

Camminghastins
5

Monument voor Eise Eisinga

Monument ter nagedachtenis aan Eise Jeltes Eisinga.

Monument voor Eise Eisinga
6

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich UNESCO Werelderfgoed én het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
7

Geuzengat

Het beroemde Geuzengat in Franeker.

Geuzengat
Einpunt: Kor Bootpaed
8801 Franeker

Beschrijving

Begjinpunt: Kor Bootpaed
8801 Franeker

Voor de optimale ervaring raden we je aan de MeAR Fryslân app te downloaden. In die app kun je de specifieke route downloaden zodat je onderweg geen internet nodig hebt.

Einpunt: Kor Bootpaed
8801 Franeker