Een route langs de historie van Hegebeintum en Blije!
Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Historisch gezien spreken ze tot de verbeelding, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren tot nieuwe plannen en ideeën op het gebied van kunst en cultuur. De terpbewoners van vroeger waren sterk verbonden met het Wad. Die betrokkenheid is er nog steeds bij de huidige bewoners van dit gebied, maar door de aanleg van de dijken is de verbinding voelbaar verbroken.
In 2011 besloot het dorp Blije dat het anders moest. De in…
Een route langs de historie van Hegebeintum en Blije!
Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Historisch gezien spreken ze tot de verbeelding, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren tot nieuwe plannen en ideeën op het gebied van kunst en cultuur. De terpbewoners van vroeger waren sterk verbonden met het Wad. Die betrokkenheid is er nog steeds bij de huidige bewoners van dit gebied, maar door de aanleg van de dijken is de verbinding voelbaar verbroken.
In 2011 besloot het dorp Blije dat het anders moest. De inwoners wilden meer met het gezicht naar de Waddenzee toe wonen, leven en werken. De hoogste terp van Friesland, in Hegebeintum, laat in het landschap een deel van het oude verhaal zien. Waarom hier geen nieuw verhaal aan toegevoegd? En zo ontstond het idee om ter hoogte van Blije buitendijks een nieuwe terp te maken: de Terp fan de Takomst. Een bijzondere belevingsplek, die mensen naar het dorp en de Waddenkust trekt, waar oude verhalen verteld kunnen worden en nieuwe verhalen gemaakt.
De route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst leidt de bezoekers door een oud historisch verhaal naar deze locatie in het buitendijks gebied.
Dit project is mogelijk gemaakt door bijdragen van: VSBfonds, Provincie Fryslân, Nederlandse Aardolie Maatschappij, Gemeente Ferwerderadiel, Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum, Petronella Fonds Blije, Vereniging Dorpsbelang Blije eo.
Einpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum Pypkedyk 4 9173 GC Hegebeintum
Beschrijving
Begjinpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum Pypkedyk 4 9173 GC Hegebeintum
Start parkeerterrein Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
• Rechtdoor terp omhoog richting kerk 1 • Na de kerk rechtdoor tot schelpenpaadje, daar rechtsaf. • Einde schelpenpaadje rechtsaf richting Pypkedyk, daar linksaf. • Vervolg de weg fietsend of wandelend via de Vogelzangsterweg. • Rechtdoor via laantje met witte zuilen 2 • Einde laantje ter hoogte van witte huis linksaf, wandelpaadje Staatsbosbeheer (fiets aan hand). • Halverwege pad linksaf, via bruggetje Vogelzangsterweg. • Rechts af vervolg route richting Blije. • Rechts af bij knooppunt 89, voormalig spoorwegtracé 3 • Voor voormalig stationsgebouw Blije linksaf, Stationsweg 4
Zin in een leuk cadeautje of een versnapering? Dan is dit het moment! Maak een stop bij nummer 29 Kleine-Lijn, ambachtelijke katoendrukkerij met winkel en goede koffie of thee met heerlijke huisgemaakte taart.
• Links, achter Stationsweg 10 in de boomgaard, lag vroeger Monsma State, een van de vier states in Blije. Vlak voor de kerk links lag tot in de zeventiger jaren een chicoreieest (drogerij). Tussen schelpenpad en kerk bevindt zich een grote regenwa- terput. In droge zomers haalde het halve dorp hier water. • De beeldbepalende Hervormde St. Nicolaas Kerk ligt op een vrij lage terp. De romaanse toren dateert uit de 13e eeuw. Is de kerk open? Bekijk dan het pronkstuk: een 16de eeuwse zerk met afbeelding van een krijgsman in volle wapenuitrusting. Deze afbeelding past bij het strijdbare leven van de beroemdste inwoner van Blije: Janke van Unema. • Rechtdoor tot centrum dorp met Watse Cuperusplein 5 • Einde pleintje linksaf, Unemastraat, ooit een slenk (wadgeul) tussen zee en lager gelegen achterland. • Einde Unemastraat provinciale weg oversteken, Ljouwerterdyk. • Rechts vooruit een voormalige terp met woonhuis. Hier lag in de Middeleeuwen Unema State 6 • Rechtdoor Unemaloane. Vlak voor de zeedijk ligt een NAM-boorlocatie 7 • Rechtdoor weg (Zeedijk) oversteken, via de trap de dijk op voor uitzicht over kweldergebied 8 • Links af fietsen of dijk schuin links naar beneden aflopen tot locatie buitendijkse terp 9
Om weer terug te gaan:
• Via de dijk terug naar de weg rechts af Zeedijk, dan linksaf Kahoolsterlaan. • Einde Kahoolsterlaan provinciale weg oversteken, linksaf richting Blije. Bij ingang dorp rechtsaf Vogelzangsterweg tot beginpunt Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum.
Einpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum Pypkedyk 4 9173 GC Hegebeintum
13
75
76
Skaaimerken
Markearre: Ja
Rûte typearring: Natuerrûte
Rûte obstakels: Op de dyk
Rûte skaaimerken: Fan A nei A
Namme behearder: Dit project is mogelijk gemaakt door bijdragen van: VSBfonds, Provincie Fryslân, Nederlandse Aardolie Maatschappij, Gemeente Ferwerderadiel, Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum, Petronella Fonds Blije, Vereniging Dorpsbelang Blije eo.
HúshâldingsJa
FolwoeksenenJa
SenioarenJa
Ek nijsgjirrich
Wandelroutes
Friesland Buitendijks
Besjoch folsleine rûte
Oudebildtzijl
Ervaar deze prachtige wandeltocht langs én door het prachtige natuurgebied Noarderleech.
Al eens gehoord van het plankje van Tolsum? Het plankje van Tolsum is een Romeinse schrijfplankje uit de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden waarop de oudst bewaarde geschreven tekst van Nederland te lezen is en is in 1914 gevonden bij Tolsum.
Dokkum lag eeuwen geleden direct aan zee, waardoor het een zeer belangrijke handels- en verdedigingsplaats was. Dat is nog zichtbaar aan de indrukwekkende grachtenpanden, bolwerken en admiraliteitsgebouwen.
Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman maar er is ook een museum.
Deze Kuiertocht brengt je over hetzelfde pad waar de inwoners van Abbega vroeger overheen liepen als ze naar de kerk gingen. Via de Hemdyk was je langer onderweg. Daarom wandelden ze over een kerkenpad dwars door de weilanden.