Ga naar inhoud
MAP

Schiermonnikoog | Bonifatius Kloosterpad: rondje 1

15,4 km

  • route.download

De naam Schiermonnikoog verwijst rechtstreeks naar de middeleeuwse vestiging van een uithof van 'schiere' (in grijze pijen gehulde) monniken.

Het eiland was rond 1300 nog goed bereikbaar vanaf de vaste wal over de drooggevallen zandbanken en kwelders, het werd in de late middeleeuwen een uithof van het klooster Claercamp (vlakbij de noordelijke Friese kust). 

De afgelopen 5 eeuwen waren de monnikken afwezig, het enige wat resteerde was een standbeeld van een lekenmonnik bij het gemeentehuis. Maar onlangs hebben vijf Cisterciënzer monniken zich op Schiermonnikoog gevestigd om een nieuw klooster in Huize Rijsbergen te stichten.

De wandeling over het eiland biedt een heerlijke mix van klooster­geschiedenis, gezellige drukte en verstilde natuur.

Bestel de wandelgids of het verhalenboek van het Bonifatius Kloosterpad. 

Lokaasjes op dizze rûte

Begjinpunt: Badweg
Schiermonnikoog
1

Klooster Schiermonnikoog

Klooster Schiermonnikoog
Knuppeldam 2
9166 NZ Schiermonnikoog
Einpunt: Badweg
Schiermonnikoog

Beschrijving

Begjinpunt: Badweg
Schiermonnikoog

Vanaf de Badweg linksaf naar Vuurtorenpad. Vervolgens naar knooppunt 25, Rechtsaf Westerduinpad richting 26, maar niet naar zee lopen, in plaats daarvan fietspad linksaf aanhouden tot monument Bantpolder, linksaf terug over dijk Bantpolder 14 en rechtsaf naar 37 over Middenstreek en achter dorp langs.

Vervolgens van knooppunt 37 naar 36,  75  -  73  -  72  -  97 en dan Jacobspad, einde fietspad rechtsaf en bij Y rechtsaf naar strandappartementen Noderstraun, linksaf Badweg en terug naar beginpunt.

Einpunt: Badweg
Schiermonnikoog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Minsklike falidaasje is mislearre

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens