Bonifatiuskapel
Dokkum
Als zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf, staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen.
Sjoch alfêst efkes
Bekijk alle 5 foto's
Deze kapel is een herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius in 754 stierf. Er staat een stenen beeld van 2,50 meter hoog van deze heilige met een bijbel boven zijn hoofd. Volgens de legende heeft Bonifatius zich hiermee nog proberen te verdedigen.
Dit is ook de plek waar de Bonifatiusbron te vinden is: een zoetwaterbron die allerlei pelgrims trekt. Het water zou een geneeskrachtige werking hebben. Bij de bron is een kapel gebouwd van kloosterstenen en is een Processiepark met kruiswegstaties aangelegd.
In het park staat nog een ander standbeeld, dat van van de Friese pater-Karmeliet Titus Brandsma, één van de initiatiefnemers voor de bouw van dit pelgrimsoord in 1934. Brandsma kwam in 1942 om in concentratiekamp Dachau.
De Bonifatius kapel staat direct aan de eerste etappe van pelgrimsroute 'Bonifatius Kloosterpad'.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3
Kollumeroord-Dokkum | Klooster Claercamppad: etappe 3(17.4 km)Kollumerpomp -
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4(21.3 km)Dokkum -
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5(30.5 km)Dokkum -
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1(17.4 km)Dokkum
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Kweldercentrum Noarderleech
Kweldercentrum NoarderleechGa je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.
Hallum -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Schavernek
SchavernekHet Schavernek was in de vroegmoderne tijd een beetje het ‘centraal station’ van Leeuwarden. Klein verschil: je pakte er de trekschuit, in plaats van...
Leeuwarden -
Pier Pander Museum
Pier Pander MuseumIn de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).
Leeuwarden -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp -
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Fryslân, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
Franeker -
Unema State
Unema StateOoit waren er vier states in Blije: Aebinga, Unema, Scheltema en Monsma. De oorsprong van de bekendste, Unema State, gaat terug tot de 14e eeuw of eerder.
Blije