Sint Joriskerk Dedgum
Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Sjoch alfêst efkes
Het kleine terpdorp Dedgum bereidde in 1889 de sloop voor van zijn vervallen godshuis uit de 13e eeuw, om er iets nieuws voor terug te bouwen. Dit trok in Den Haag de aandacht van rijksambtenaar Victor de Stuers, grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg. Hij zorgde ervoor dat een onderdeel van de oude kerk, een fraai toegangspoortje uit 1707, bewaard bleef. Je vindt dit poortje terug in Leeuwarden, op de binnenplaats van een pand in de Koningsstraat dat vroeger bij het Fries Museum hoorde.
De oude kerk werd inderdaad in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht. De Witmarsumer architect Jan van Reenen ontwierp een eenvoudige rechthoekige zaalkerk met een ranke voorstaande toren, alles opgemetseld in baksteen. Je vindt de hoofdingang aan de noordkant, in de meest westelijke travee. Pronkstuk is de 18e-eeuwse, met weelderig houtsnijwerk versierde, preekstoel die meeverhuisde uit de gesloopte kerk. Op het frontpaneel zie je twee papegaaiachtige vogels die een vaas met veelsoortige bloemen flankeren.
Het gietijzeren hekwerk rond het kerkhof is van 1874, dus ook ouder dan de kerk zelf. Bij het toegangspoortje aan de oostkant, achter het koor, ontdek je ornamenten met lugubere doodssymboliek: gevleugelde zandlopers bekroond met doodshoofden. In 2018 is de kerk gerestaureerd en kreeg hij een bestemming als dorpshuis. Ook is er voorzien in een bed en brôchje waar je comfortabel kunt logeren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)(40.1 km)Makkum -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Reddingboothuisje KNRM
Reddingboothuisje KNRMEen bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden
Hindeloopen -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren -
Hervormde kerk Gerkesklooster
Hervormde kerk GerkeskloosterDeze kerk heeft misschien wel de merkwaardigste geschiedenis van alle oude kerken in Friesland. Het gebouw was van origine namelijk een brouwerij van...
Gerkesklooster -
Nijhúzumer Tsjerke
Nijhúzumer TsjerkeDe kerk van Nijhuizum is de kleinste van Friesland, in 1721 opgetrokken uit de restanten van een ouder gebouw. Het is een bescheiden kerkje met een kerktoren en een eenvoudig interieur.
Nijhuizum -
Centraal Apotheek
Centraal ApotheekCentraal Apotheek is een monumentaal pand in Leeuwarden in in Jugendstil dat in 1904 - 1905 gebouwd is in opdracht van apotheker Feteris.
Leeuwarden -
De Bogt fen Guné
De Bogt fen GunéHet oudste café van Nederland, waarvan de historie teruggaat tot 1593. De naam Bogt van Guné wordt voor het eerst vermeld in een stuk uit 1686. De herberg stond dichtbij de in 1585 gestichte Universiteit van Franeker en werd door studenten druk bezocht.
Franeker -
Bartel Reitsma
Bartel ReitsmaDe vingers van Bartel Reitsma betasten de piepende wekker tot hij de uit-knop heeft gevonden. Het duurt even voordat hij beseft dat het nog midden in de nacht is. O ja, de beregening van de uien.
Blije -
Jacobuskerk
JacobuskerkDe hervormde kerk in Zeerijp is de laatste Groninger kerk die is gebouwd in de stijl van de romanogotiek. Sinds de bouw in de veertiende eeuw is er maar weinig veranderd aan de kruiskerk.
Zeerijp -
Monument executies IJselmeerdijk Nijemirdum
Monument executies IJselmeerdijk NijemirdumOp 6 april 1945 werden hier achter de IJsselmeerdijk vijf leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Knokploeg Sneek/IJlst gefusilleerd en begraven. Het monument is op de dijk geplaatst en is te bezoeken via het privéterrein van burgen 42.
Nijemirdum -
De Tobbedanser
De TobbedanserHarlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.
Harlingen