Sint Joriskerk Dedgum
Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Neem alvast een kijkje
Het kleine terpdorp Dedgum bereidde in 1889 de sloop voor van zijn vervallen godshuis uit de 13e eeuw, om er iets nieuws voor terug te bouwen. Dit trok in Den Haag de aandacht van rijksambtenaar Victor de Stuers, grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg. Hij zorgde ervoor dat een onderdeel van de oude kerk, een fraai toegangspoortje uit 1707, bewaard bleef. Je vindt dit poortje terug in Leeuwarden, op de binnenplaats van een pand in de Koningsstraat dat vroeger bij het Fries Museum hoorde.
De oude kerk werd inderdaad in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht. De Witmarsumer architect Jan van Reenen ontwierp een eenvoudige rechthoekige zaalkerk met een ranke voorstaande toren, alles opgemetseld in baksteen. Je vindt de hoofdingang aan de noordkant, in de meest westelijke travee. Pronkstuk is de 18e-eeuwse, met weelderig houtsnijwerk versierde, preekstoel die meeverhuisde uit de gesloopte kerk. Op het frontpaneel zie je twee papegaaiachtige vogels die een vaas met veelsoortige bloemen flankeren.
Het gietijzeren hekwerk rond het kerkhof is van 1874, dus ook ouder dan de kerk zelf. Bij het toegangspoortje aan de oostkant, achter het koor, ontdek je ornamenten met lugubere doodssymboliek: gevleugelde zandlopers bekroond met doodshoofden. In 2018 is de kerk gerestaureerd en kreeg hij een bestemming als dorpshuis. Ook is er voorzien in een bed en brôchje waar je comfortabel kunt logeren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)(40.1 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De Schutse
De SchutseAppelscha in de 13e eeuw bestond uit de vier boerengemeenschappen Boerestreek, Aekinga, Terwisscha en de Bult. In die tijd waren kerkbelijdenissen Roo...
Appelscha -
Reitdiepsluis
ReitdiepsluisDe Reitdiepsluis met sluismeesterswoning is eveneens een rijksmonument. In 1877 werd het Reitdiep tussen Zoutkamp en de Nittershoek afgesloten met een provinciale dijk met daarin de provinciale sluis.
Zoutkamp -
Sint Genovevakerk Jelsum
Sint Genovevakerk JelsumOp de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Jelsum -
Badhuus / Uitkijktoren
Badhuus / UitkijktorenHet Badhuus aan de Willemshaven in Harlingen is een staaltje sprankelende architectuur die toch perfect past bij de ruige, nautische omgeving. En behalve sanitaire voorzieningen voor de haven, biedt het gebouw ook een uniek uitzicht over de Waddenzee.
Harlingen -
Naamloos beeld
Naamloos beeldDit beeld van Hein Mader, een stalen beeld wat bestaat uit cirkels, heeft een plaats gekregen in het Friese Appelscha. Niet in het dorp zelf, maar in de beboste omgeving op het terrein van OlmenEs.
Appelscha -
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Boer -
Sint-Bonifatius Kerk
Sint-Bonifatius KerkDe kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.
Leeuwarden -
Zuiderhaven Harlingen
Zuiderhaven HarlingenHarlingen is al vijf eeuwen de belangrijkste havenstad van Friesland. Gegraven in 1597, is de Zuiderhaven vanaf 1644 het toneel van de Friese admirali...
Harlingen -
Klokkenstoel Mirns
Klokkenstoel MirnsOp de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirns -
Monument Elfstedentocht winnaressen
Monument Elfstedentocht winnaressenBeeld als hommage aan de vrouwelijke Elfstedentocht winnaars.
Oude Leije