Martinikerk Bolsward
Bolsward
De Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.
De Martinikerk (1446) in Bolsward is een gotisch kergebouw en is maar liefst 68 meter lang. Met de forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward. De kerk was de moederkerk van Westergo en werd in 1459 ingewijd door David van Bourgondië, de bisschop van Utrecht die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de Utrechtse Dom.
Uit opgravingen blijkt dat de Martinikerk eerder van tufstenen was. Veel van het tufsteen is verwerkt in het huidige koor. De lagere zijbeuken zonder lichtbeuken, maken het gebouw een pseudobasiliek. Het koor van de kerk heeft opvallend hoge spitsboogvensters. Samen met het fijn gevormde gewelf toont het al een hemels geheel.
Schilderingen
Op een van de koornissen is vaag een schildering te zien van de bisschop van Utrecht en de deken van Bolsward, Watse van Heerma. Ook elders in de kerk zijn schilderingen te zien. Zoals op een van de schipgewelven en in gewelven in de noordbeuk. In die laatste zijn goed bewaarde voorstellingen te zien van onder meer de vlucht naar Egypte, doop in de Jordaan en verzoeking in de woestijn. Ze dateren van omstreeks 1475.
Rijk interieur
Bekijk binnen de vrij goed bewaarde gewelfschilderingen en de koorbanken, ze behoren tot de belangrijkste overblijfselen van de middeleeuwse beeldhouwkunst.
De banken aan de noordoostelijke zijde komen uit de Broerekerk in Bolsward die in 1980 deels door brand werd verwoest. Een preekstoel uit 1662, waarvan de kuip wordt gedragen door twee grote adelaars en een mollige engel. Het gotische doopvont is van hardsteen en komt uit de kerk van Kuinre. De mooie portretzerk komt van de hand van Hans Schuyneman uit 1620 en de renaissancezerken van Benedictus Gerbrandtsz.
Hintsz-orgel
Zeer bijzonder is het Hinsz-orgel uit 1781. Het orgel, met 42 registers en 3186 pijpen, is gebouwd door de orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. De opdracht werd in 1776 verstrekt door burgemeester Nicolaas Elgersma. In de Martinikerk worden nog regelmatig goedbezochte orgelconcerten georganiseerd.
Vier luidklokken
De toren heeft vier luidklokken, respectievelijk voor mannen (uit 1640), vrouwen (uit 1533), jongens (uit 1688) en meisjes (uit 1955).
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Martinikerk Bolsward
Martinikerk BolswardGroot Kerkhof 4
8701 HG Bolsward Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk(57.4 km)Bolsward -
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8
Franeker-Bolsward | Klooster Claercamppad: etappe 8(23.3 km)Franeker -
Bolsward-Hartwerd | Klooster Claercamppad: rondwandeling 2
Bolsward-Hartwerd | Klooster Claercamppad: rondwandeling 2(15.5 km)Bolsward
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks
It Noarderleech - Noard Fryslan ButendyksRustig uitwaaien op deze buitendijkse kwelders? Dit gebied is een zeer populaire attractie voor vogels, een slordige miljoen van hen brengen jaarlijks een kort of langer bezoek. Het is ruig, weids en vaak ben je de enige in je soort hier!
Hallum -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
De Waterpoort
De WaterpoortDe Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.
Sneek -
Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum
Grote kerk of St-Martinuskerk DokkumDe Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk gevestigd op de terp van Dokkum, aan de zuidzijde van de Markt. De bedevaartsplek voor Bonifatius, die in 754 bij Dokkum werd vermoord.
Dokkum -
Sint Genovevakerk Jelsum
Sint Genovevakerk JelsumOp de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Jelsum -
Kanongebulder Sloten
Kanongebulder SlotenIn het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg.
Sloten -
Slauerhoffbrug
SlauerhoffbrugWachten voor de Slauerhoffbrug is helemaal geen straf. Deze Leeuwarder ‘staartbrug’ staat niet voor niets in de internationale top 10 van meest wonder...
Leeuwarden -
11fountains Stavoren
11fountains StavorenDe zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.
Stavoren -
Doopsgezinde kerk Berlikum
Doopsgezinde kerk BerlikumDoopgezinde Vermaning, kerk uit 1841, verving een schuilkerk.
Berlikum