Natuurlijk Cultuur | Fietsroute
Een fietsroute door de Friese Meren van 57 km waarbij weidse vergezichten over water en land voorbij komen, maar ook de bossen van Gaasterland passeren de revue.
Combineer je fietstocht met een uitstapje naar Museum Joure, het Museum Sloten of het Woudagemaal in Lemmer dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg passeer je de Vaste Burchtkerk van Wijckel waar het praalgraf van Menno van Coehoorn zich bevindt.
Uiteraard lenen de vlecken (dorp met marktrechten, maar zonder stadsrechten) Joure en Lemmer en Elfstedenstadje Sloten zich uitstekend voor een tussenstop.
Onderweg kom je ook diverse klokkenstoelen tegen: een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meerdere klokken zijn opgehangen.
Pontje
Je maakt de oversteek met een veerpontje. Deze veerpont vaart in de zomer het hele seizoen. Neem voor de zekerheid contact geld mee. Check van te voren de vaartijden via deze pagina.
Lokaasjes op dizze rûte
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
Museum Joure
Museum Joure is een verrassend maakmuseum. Beroemd middelpunt op het historische industrieterreintje is de eerste fabriek van Douwe Egberts. Maar ook de fotogenieke Metaalfabriek, authentieke Drukkerij en Friese Klokkenmakerij zijn de moeite waard.
Monument Scharsterbrug
Het dorp Scharsterbrug en de brug over de Scharster-Rijn waren belangrijk voor de Duitse verdedigers. Beide lagen op de weg naar Lemmer waar honderden Duitse militairen per schip hoopten te kunnen ontkomen naar Noord-Holland.
Monument Scharsterbrug
Het dorp Scharsterbrug en de brug over de Scharster-Rijn waren belangrijk voor de Duitse verdedigers. Beide lagen op de weg naar Lemmer waar honderden Duitse militairen per schip hoopten te kunnen ontkomen naar Noord-Holland. In korte tijd werd er tweemaal gevochten in Scharsterbrug.
Op 9 april probeerden 13 mannen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) van Doniawerstal de brug in Scharsterbrug te veroveren op een tiental Duitse bewakers. De Duitsers werden overmeesterd waarbij één van hen werd neergeschoten. De N.B.S. dacht hij gedood was, maar dat bleek anders te zijn toen uitgerekend hij er in slaagde om een andere groep Duitsers te waarschuwen.
Deze groep bevond zich op een nabijgelegen patrouilleboot. Met de zware wapens van deze boot openden de Duitsers vervolgens het vuur. De N.B.S.’ers zagen daardoor geen kans meer om de brug definitief te veroveren en trokken zich terug. Door het Duitse vuur vielen in het dorp verschillende slachtoffers. Waaronder één dode. In de dagen daarna was het dorp toneel van colonnes Duitse soldaten die zich richting Lemmer terugtrokken met als doel om van daaruit de oversteek naar Noord-Holland te maken. Scharsterbrug was voor de Duitsers in deze dagen dus erg belangrijk.Op 15 april waren de Canadezen zo dichtbij dat de Duitsers besloten om de brug op te blazen. Maar zij trokken zich daarna niet terug. De Scharster-Rijn was één van de laatste belangrijke hindernissen op weg naar Lemmer. En in Lemmer bevonden zich nog enkele honderden Duitsers die naar Noord-Holland wilden. Het dorp moest dus verdedigd worden.
De eerste confrontatie met de Canadezen vond al die dag plaats.
Joure was zonder slag of stoot bevrijd. In een poging om een zuidelijke route naar Sneek te vinden stuitten 7th Reconnaissance Regiment Duke of York’s Royal Canadian Hussars op de opgeblazen brug in Scharsterbrug. De Duitsers namen de Canadezen onder vuur. De Canadezen maakten echter korte metten met de Duitsers aan hun kant van het water en trokken zich daarna terug.
De resterende Duitsers verschansten zich in de Hollandia zuivelfabriek, enkele huizen en boerderijen en in schuttersputjes langs de weg. Hier hadden ze een goed uitzicht op de weg naar Joure. Het lokale verzet speelde een belangrijke rol bij het verkennen van de Duitse posities. Hierbij kwam één van hen, Richard Jung, om het leven.
Nadat was vastgesteld dat de Duitsers zich ook in de Hollandia fabriek bevonden, openden de Canadezen op 16 april het vuur met mortieren en geschut. De rest van de dag werd er over en weer geschoten. Twee voertuigen van de Cameron Highlanders of Ottawa werden geraakt door een stuk luchtafweergeschut. Daarbij raakten vier Canadezen gewond. Daarna maakte een aanval van het Régiment de la Chaudière een einde aan de Duitse tegenstand in Scharsterbrug. Hierbij sneuvelde Lance Corporal Lucien Potvin.
Na de strijd was er geen sprake van een feeststemming in het dorp. De aanblik op Scharsterbrug na de gevechten was vreselijk. De destijds zesjarige Otto Haitsma herinnerde zich: ‘kapot geschoten huizen, smeulende resten van stallen en boerderijen, zwartgeblakerde opgezwollen dode koeien en paarden met opengesperde ogen en vlakbij de melkfabriek een hoop lichamen zonder armen of benen en weggeschoten hoofden in bloed doordrenkte flarden van uniformen’.
De bevrijding van Scharsterbrug opende de weg naar Lemmer. De Canadese engineers bouwden op 17 april een Bailey brug naast de verwoeste brug. Lemmer kon dezelfde dag worden bevrijd.
Vegelinbossen
Op de zandrug waarop Sint Nicolaasga is gevestigd, liggen de bossen van Vegelin. Ze dateren uit 1722. De toenmalige burgemeester Johan Vegelin van Claerbergen zorgde voor de aanleg ervan. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.
Nicolaaskerk Sint Nicolaasga
De markante rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers.
Sint Nicolaasga (Sint Nyk)
Sint Nicolaasga is een dorp gelegen tussen de bossen, het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen.
Strandje Doniaga
Strandje met zonneweide en drie vissteigers bij recreatieterrein Doniaga (vlakbij Sint Nicolaasga).
Klokkenstoel Doniaga
Op het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.
Klokkenstoel Follega
De klokkenstoel met helmdak staat op een klein rond kerkhof. In de klokkenstoel hangt een klok van P. van den Ghein uit 1596 met een diameter van 78 cm.
Lemmer (De Lemmer)
Lemmer is de ultieme combinatie van strand, gezelligheid en UNESCO Werelderfgoed
Lemmer Beach
Het Lemsterstrand, gelegen aan het IJsselmeer.
Ir. D.F. Woudagemaal
UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
Rietvogels en weidevogels.
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
Sondelerleien - De Sondeler Leijen - Vogelkijkhut
De Leijen
8565 Sondel
Bremer Wildernis
De Bremer Wildernis ligt in Gaasterland, vlakbij Nijemirdum en grenst aan het Lycklamabos en de Starnumanbossen.
Klokkenstoel Ruigahuizen
Vroeger stond bij de klokkenstoel in Ruigahuizen ook een kerk. De oude klokkenstoel werd in 1920 afgebroken en in 1956 vervangen door een nieuw exemplaar. In de nieuw gebouwde klokkenstoel met helmdak werd de oude klok gehangen.
Balk (Balk)
Balk is een groot dorp met veel voorzieningen in Zuidwest Friesland, het is de hoofdplaats van Gaasterland en is gelegen aan de Elfstedenroute.
Vaste Burchtkerk Wijckel
De forse toren van deze kerk steekt fier boven het Van Coehoornbos uit. De naamgever van het bos is Menno van Coehoorn. Deze strateeg en vestingbouwer heeft een opvallend praalgraf in de kerk.
Sloten (Sleat)
Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Museum Sloten
Midden in Sloten - echt een betoverend museum: ervaar de rijke geschiedenis van de stad en beleef de magische wereld van de toverlantaarns.
Klokkenstoel Legemeer
De klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
Veerpont Woudfennen (Boornzwaag)
Langweerder Wielen (Langwarder Wielen)
De Langweerder Wielen liggen ten westen van Joure.
Iepenarboretum
In Joure, langs de oude weg naar Sneek en bij de afslag van de A6 Joure West, ligt de grootste iepentuin (iepenarboretum) van Europa.
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
Beschrijving
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
Een fietsroute door de Friese Meren van 57 km waarbij weidse vergezichten over water en land voorbij komen, maar ook de bossen van Gaasterland passeren de revue. Combineer je fietstocht met een uitstapje naar Museum Joure, het Museum Sloten of het Woudagemaal in Lemmer dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg passeert u de Vaste Burchtkerk van Wijckel waar het praalgraf van Menno van Coehoorn zich bevindt. Uiteraard lenen de vlecken (dorp met marktrechten, maar zonder stadsrechten) Joure en Lemmer en Elfstedenstadje Sloten zich uitstekend voor een tussenstop. Proef dan vooral de streekproducten bij lokale bedrijfjes en restaurants.
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
- 69
- 63
- 82
- 83
- 57
- 55
- 54
- 78
- 52
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 46
- 45
- 25
- 26
- 27
- 28
- 85
- 29
- 68
- 32
- 44
- 43
- 42
- 53
- 15
- 77
- 60
- 58
- 56
- 91
- 84
- 62
- 79
- 80