Skip to main content
Favorites 0

Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)

(60.8 km)

Maak kennis met Súdwest Fryslân door de kerktorens aan de horizon te volgen. Deze fietsroute van 60 kilometer brengt je langs de mooiste kerkjes in het waterrijke zuidwesten van Friesland.

Friese (kerk)dorpen
Ieder dorpje in de Zuidwesthoek van Friesland - hoe klein ook - heeft wel een kerk. Veel dorpen hadden er sinds de kerkscheuring 1886 zelfs twee. Tegenwoordig zijn veel van de toen gebouwde gereformeerde kerken in gebruik als woonhuis en zitten de kerkgangers weer gezamenlijk in de banken van de oude kerk. Daarnaast zijn er hier in Zuidwest Friesland nog enkele Roomse gemeenten te vinden, bijvoorbeeld in Blauwhuis en Heeg.

Oriënteer je aan de hand van de kerktorens die boven het maaiveld uitsteken: de wit bepleisterde toren van Oosthem, de spitse Roomse toren van Blauwhuis en de dikke stompe toren van Workum.

Toegankelijk?
De ou…

Maak kennis met Súdwest Fryslân door de kerktorens aan de horizon te volgen. Deze fietsroute van 60 kilometer brengt je langs de mooiste kerkjes in het waterrijke zuidwesten van Friesland.

Friese (kerk)dorpen
Ieder dorpje in de Zuidwesthoek van Friesland - hoe klein ook - heeft wel een kerk. Veel dorpen hadden er sinds de kerkscheuring 1886 zelfs twee. Tegenwoordig zijn veel van de toen gebouwde gereformeerde kerken in gebruik als woonhuis en zitten de kerkgangers weer gezamenlijk in de banken van de oude kerk. Daarnaast zijn er hier in Zuidwest Friesland nog enkele Roomse gemeenten te vinden, bijvoorbeeld in Blauwhuis en Heeg.

Oriënteer je aan de hand van de kerktorens die boven het maaiveld uitsteken: de wit bepleisterde toren van Oosthem, de spitse Roomse toren van Blauwhuis en de dikke stompe toren van Workum.

Toegankelijk?
De oude kerken van Friesland herbergen een hele geschiedenis. Velen zijn helaas gedurende het jaar niet vrij te bezichtigen. In de zomer (meestal van 1 juli t/m 1 september) wordt 'Tsjerkepaad' georganiseerd. De meeste kerken zijn dan elke zaterdagmiddag geopend. Bekijk de actuele data en tijden op deze website. Buiten het seizoen kan je bij sommige kerken op afspraak de kerk bekijken of haal je zelf de sleutel op. Bij een aantal hangt aan de buitenkant een QR code waar je meer info vindt over de kerk.

Eén ding is zeker: van de buitenkant kunnen we sowieso genieten! Stap dus gauw op de fiets want deze route van 60 kilometer leidt je langs de mooiste kerkjes in de gemeente Súdwest Fryslân.

Pontje
Tijdens deze route maak je tussen It Heidenskip en Gaastmeer de oversteek met een fietspontje. Vergeet hiervoor geen contant geld mee te nemen. In het hoogseizoen vaart het pontje elke dag. Bekijk hier de tijden per pontje.

Pauze?
Wil je tussendoor even pauze houden en lekker wat eten en drinken? Er zijn genoeg horeca / terrassen in Makkum, Workum, Gaastmeer, Heeg, Oudega en IJlst. Hier zijn ook oplaadpunten te vinden voor de e-bike.

Routeboekje
Deze route is verkrijgbaar bij de informatiepunt in Makkum in een geprint routeboekje.

Sights on this route

Starting point: Kerkstraat 30
8754 CS Makkum
70
1

Makkum

Makkum is a seaside resort on the IJsselmeer coast in Southwest Friesland, just south of the Afsluitdijk.

Visit Makkum

Makkum wapen van makkum
2

Van Doniakerk Makkum

De Van Doniakerk staat wat afzijdig aan de noordrand van Makkum, bovenop de duizend jaar oude Sint Maartensterp. Ooit was deze terp het middelpunt van het Friese Zuiderzeedorp.

Van Doniakerk Makkum Van Doniakerk vanuit de lucht
56
3

Hervormde Kerk Gaast

De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.

Hervormde Kerk Gaast Kerk Gaast vanuit de lucht
01
4

Hervormde Kerk Ferwoude

De bijzondere kleuren vallen je als eerste op aan de Hervormde Kerk van Ferwoude. Ze trekken je aandacht naar deze plek, waar al in de 13e eeuw een kerk stond.

Hervormde Kerk Ferwoude Kerk vanuit de lucht
22
5

Workum (Warkum)

Workum (or Warkum as we say in Friesland), is one of the famous Frisian cities that has enjoyed city rights since 1399. Located on the shores of the former Zuiderzee and bordering the Frisian lakes.

Visit Workum

Workum (Warkum) Workum Fontein
6

Sint Gertrudis church

On ‘De Merk’, you'll find ’Workum Cathedral’, Sint Gertrudis church. This is the largest late-Gothic cruciform church of Friesland, with the largest windows in all the province.

Sint Gertrudis church St. Gertrudiskerk vanuit de lucht
17
7

Doopsgezinde kerk te Workum

De doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.

Doopsgezinde kerk te Workum Doopsgezinde kerk Workum vanuit de lucht
18
23
8

Protestantse Kerk It Heidenskip

It Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.

Protestantse Kerk It Heidenskip Protestantse Kerk It Heidenskip vanuit de lucht
9

Veerpont It Oerset (It Heidenskip)

Veerpont It Oerset (It Heidenskip) De pont steekt van wal
10

Gaastmeer

Gaastmeer is the ideal place to escape the hustle and bustle of the day and enjoy peace and space.

Visit Gaastmeer

Gaastmeer
11

Pieltsjerke Church in Gaastmeer

The Pieltsjerke church in Gaastmeer stands on the bank of It Piel, an inlet of Lake Fluessen. The church tower serves as a striking landmark from the lake and from the village.

Pieltsjerke Church in Gaastmeer Pieltsjerke vanuit de lucht
34
12

Heeg (Heech)

Heeg is a delightful destination for water sports enthusiasts.

Visit Heeg

Heeg (Heech)
13

Haghakerk Heeg

You'll find this church in the heart of the early medieval water village, on a small mound. It is beautifully surrounded by a cemetery and a picturesque church neighborhood – "tsjerkebuorren" in Frisian.

Haghakerk Heeg De Haghakerk vanuit de lucht
14

Sint Josephkerk Heeg

De Sint Josephkerk Heeg is niet oost-west georiënteerd en wijkt daarmee af van de standaard in de katholieke kerkenbouw. De noord-zuid gerichte verkaveling in de kern van het oude dorp liet daarvoor geen ruimte.

Sint Josephkerk Heeg de Sint Josephkerk Heeg vanuit de lucht
35
38
15

Oudega

Oudega is a cozy village situated on the Oudegaaster Brekken.

Visit Oudega

Oudega
16

Ankertsjerke Oudega SWF

Central in the originally medieval water village of Oudega, you will find the Ankertsjerke. Situated on a small enclosed cemetery right along the east-west axis along which the village originated. A lush ivy adorns the south facade in a thick green coat.

Ankertsjerke Oudega SWF De Ankertsjerke vanuit de lucht
37
39
40
17

IJlst (Drylts)

IJlst (or Drylts in Frisian) is not only one of the famous 11 cities, but also a 'wood city'. For many years, tree trunks were processed here by the legendary wood trading companies Oppedijk and S.O. de Vries.

Visit IJlst

IJlst (Drylts) Molen IJlst
18

St Maurice Church in IJlst

The St Maurice church we see in IJlst today was designed by the architect J. Ankringa and built in 1830. The beautifully carved wooden pulpit made in 1672 was originally installed in the previous church on this site, as was the baptismal screen.

St Maurice Church in IJlst
41
19

Johanneskerk Oosthem

Voor een klein terpdorp als Oosthem, is de Johanneskerk opvallend groot. De bestaande kerk kon de belangstelling om vermaarde Reveil-predikanten te horen preken niet aan, dus werd er in 1860 een nieuw godshuis gebouwd. Voor maar liefst 400 mensen.

Johanneskerk Oosthem Johanneskerk Oosthem vanuit de lucht
20

‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem

Hemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.

‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem ‘t Anker Oosthem vanuit de lucht
27
28
13
21

Pancratiuskerk Wolsum

Bovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.

Pancratiuskerk Wolsum Pancratiuskerk Wolsum vanuit de lucht
22

St. Vituskerk

St. Vituskerk De kerk vanuit de lucht
12
11
23

Sint Joriskerk Dedgum

De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht
10
09
24

Johannes de Doperkerk Parrega

Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.

Johannes de Doperkerk Parrega Johannes de Doperkerk vanuit de lucht
07
03
25

Grote Kerk Allingawier

Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.

Grote Kerk Allingawier Grote Kerk Allingawier vanuit de lucht
87
49
70
End point: Kerkstraat 30
8754 CS Makkum
  • 70
  • 56
  • 01
  • 22
  • 17
  • 18
  • 23
  • 34
  • 35
  • 38
  • 37
  • 39
  • 40
  • 41
  • 27
  • 28
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 09
  • 07
  • 03
  • 87
  • 49
  • 70