Let op: Kijk voor de actuele vaartijden van de pontjes hier www.grouaktief.nl/vaartijden.
Tip: Neem voor deze route wat losgeld mee voor de overtocht met de veerpont.
De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Deze streek staat bekend om de prachtige vaarroutes, zowel voor motor- als zeilboten en kano’s. Onderweg komen we langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen. Dat is wel ook te verwachten van deze rijke, natte grond, die net als het Waddengebied is ontstaan door afgravingen en polderen.
Bij de start van deze route passeer je het beeld van De Schaatsers. Deze ijzeren mannen zijn te zien op het water, tegenover de haven. De mannen op schaatsen herinneren aan koudere tijden. In de winter was het namelijk een populaire schaatsplek. Tegenwoordig is er niet zo vaak meer ijs te vinden, een direct gevolg van klimaatverandering.
Vervolg nu de route zoals aangegeven op de kaart om via de Feansterdyk langs het Skûtsjemuseum te komen, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het skûtsjesilen, als vervoer en als cultuurhistorische sport. Na een stop bij het museum gaan we verder, met een groen natuurgebied aan je rechterhand. Een prachtige omgeving van nat landschap, grassen, moerasgebieden en vaarroutes. Fiets door tot je af kunt slaan bij de Earnewarre die overgaat in de Hooiweg. We fietsen bij de T-splitsing naar Warten, een mooi dorpje met met typisch Friese doorkijkjes en historische panden. Bij de brug in het dorp kun je een pauze houden bij Eetcafé De Kok & de Walvis, met mooi uitzicht op de passerende bootjes.
Wanneer je de route vervolgt, kun je de eerste afslag links nemen, om Museum Warten te bezoeken. Wil je vooral lekker doorfietsen, dan ga je direct rechtdoor. Volg de route zoals aangegeven op de kaart en fiets via het Leechlân dwars door landerijen en weilanden richting Grou. Verscholen tussen de bomen, bevindt zich (aan de overkant van de weg) halverwege tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. In een oude boerderij is een doolhof van gangetjes aangelegd vol vitrines met bijzondere mineralen.
Niet veel verderop splitst de weg zich op naar aan beide kanten Leechlân. Rechts fiets je naar molen De Tjasker, aan het Timertsmeer. Als je nog geen pauze heeft genomen, kun je dat hier in alle rust doen. Fiets daarna weer terug naar de splitsing en volg het Leechlân verder. Deze weg gaat over in de Tutse en het Hoflân, en brengt je naar hartje Grou waar je maar liefst 45 Rijksmonumenten kunt zien (bij kooppunt 30 de kruising linksaf om naar Grou centrum te fietsen). Onderweg passeer je het schitterende oude Raadhuis, waar nu museum Hert fan Fryslân in zit. Hier vind je exposities over verschillende interessante typisch Friese of typisch Grouster thema's, zoals Water, de Halbertsma's en Sint Piter. Na een bezoek aan dit museum kun je Grou nog even induiken om door de eeuwenoude straatjes te slenteren, of een lekkere ijsco te halen in het centrum.
Daarna vervolgt de route richting Akkrum, via de Reinerswei. Aan het eind van deze weg sla je af om via de Rijksweg dwars door het dorpje Jirnsum te fietsen. Daarna blijf je de Rijksweg volgen, die je over het Prinses Margrietkanaal brengt (waai even lekker uit hier!) en daarna overgaat in de Ljouwerterdyk en de Meskenwier. Langs de Meskenwier vind je Boerenbed Hoeve Meskenwier, met de ligging aan het water en functionerend als actieve veehouderij is het een bijzondere plek om eens te overnachten of kamperen.
Volg de Meskenwier om door Akkrum te fietsen. Natuurlijk kun je ook afslaan om het dorp even in te duiken. Akkrum is namelijk bijzonder gezellig in het hoogseizoen! Je vindt er leuke boetiekjes en terrassen. Fiets je door, dan komen we op de weg richting Goëngahuizen, een opmerkelijke streek met schitterende spinnenkopmolens uit de 19de eeuw. De weg ernaartoe is heerlijk rustgevend, met landerijen zo ver als je kijkt. Al moet je met tegenwind wel even flink trappen. In Goengahuizen tref je ook een rustpunt, met een toilet. Puf hier even uit voor je verder gaat.
We passeren al fietsend het Botmeer om via de Peansterdyk richting de Veenhoop te gaan. De weg gaat hier een aantal keer over in nieuwe namen, dus houd de bordjes in de gaten. Bij de Veenhoop liggen ook de Kraanlannen, een plek waar vroeger kraanvogels neerstreken. Tegenwoordig vind je in dit gebied vooral prachtige wandelroutes en met een beetje geluk spot je een otter. We fietsen door en stappen bij de Hooidammen aan het veerpontje, dat je naar de overkant van het water te brengt. Daar slaan we rechtsaf en linksaf om een lange weg te volgen, dwars door Nationaal Park de Alde Feanen. We passeren graslanden, kanalen, meren en moerassen. Wie een verrekijker bij zich heeft doet er goed aan om hier even om zich heen te kijken. Het is er prachtig!
Aan het eind van deze slingerende weg door de natuur, komen we weer uit bij Eernewoude. Daar passeren we Camping It Wiid, dat heerlijk langs het water ligt. Fiets het dorp in, of ga langs het water op zoek naar een fijn plekje om te eten, drinken en bij te komen. We hopen dat je een fijne tocht hebt gehad!