Ga naar inhoud
Favorieten 0

Culinaire fietstocht Terschelling

(40.0 km)

 • Download route

De culinaire fietstocht Terschelling start bij de haven van West-Terschelling. Langs bos en duin voeren de Terschellinger schelpenpaadjes je l…

De culinaire fietstocht Terschelling start bij de haven van West-Terschelling. Langs bos en duin voeren de Terschellinger schelpenpaadjes je langs de beste culinaire schatten van het eiland, met alle mogelijkheid om met excursies de voedzame en rijke natuur te ontdekken. Pluk fruit in het naseizoen, proef oesters terwijl je door het wad loopt, of rijdt paard in de branding. Het Wad is één van de belangrijkste natuurgebieden van ons land, en van Europa. Zelfs op wereldniveau hebben onze Wadden voor flora en fauna een belangrijke functie. Het eiland is een bijzonder ecosysteem waarvan je geniet door er te fietsen, maar vooral ook door te proeven. Op Terschelling dragen boeren, tuinders en natuurbeschermers samen zorg voor de rijkdom op het eiland. Tijdens de tocht fiets je langs strand en door polder, over duin en dijk. Zo verken je het Friese landschap in de breedste zin.

Pauzes en overnachten

De dorpen van Terschelling bieden gezelligheid en culinaire hoogstandjes, waar bos, duin en strand je juist alle ruimte geven om eens lekker uit te waaien. Geen mens te bekennen, alleen jij, de zee en de vogels. In de nazomer staat de pimpelpaarse heide in bloei, in oktober wordt de cranberrypluk opengesteld en ook ‘s winters is het na een frisse strandwandeling heerlijk vertoeven in de vele kroegen en restaurants. De fietstocht leidt je van west naar oost en weer terug. Je kunt de route in twee richtingen volgen. Onderweg vind je heerlijke plekjes voor koffie en taart, lunch, een goede borrelplank of dineren op niveau. Naast de culinaire hotspots vind je diverse excursies en activiteiten om van je verblijf een unieke belevenis te maken. Terschelling is uitermate geschikt om een weekend door te brengen. Er zijn vele unieke locaties om een heerlijke overnachting te boeken, zowel op West als in het midden en oosten van het eiland. Raadpleeg voor de fijnste hotels en vakantiewoningen de pagina van VVV Terschelling of kijk hier

Nog niet uitgekeken?
Je wilt meer van Terschelling zien? Dat snappen we wel. Daarom hebben we extra omweg voor je, tussen Oosterend en Hoorn. Vanuit Oosterend fiets je via Badweg Oosterender richting Heartbreak Hotel. Gezien de locatie van dit strandpaviljoen, is het ideaal voor een tussenstop én een bakje koffie met wat lekkers. Vanaf het paviljoen gaat je tocht verder door de duinen. Na een klein stukje fietsen (met genoeg aandacht voor de indrukwekkende natuur), kom je aan bij Kaap Hoorn. Wederom een perfecte plek voor een tussenstop. Genoeg uitgerust? Fiets dan verder door het Hoornsebos naar Hoorn zelf. Eenmaal aangekomen, ben je weer op de route. Deze omweg heeft een afstand van slechts acht kilometer en is zeker de moeite waard.

4 tips voor je boodschappen

 • Keurslager Schaafsma, Torenstraat 53.
  Slagerij Schaafsma verkoopt onder andere eilander rund- en lamsvlees.
 • De Bionier, Burg. Reedekerstraat 8.
  Shop hier je lokale Terschellinger groente, honing, bier of verse maaltijden!
 • Lokaal Terschelling, Torenstraat 3.
  Vul een picknickmand met de lekkerste eilander broodjes, bonbons en smoothies.
 • Het Olde Ambaecht
  Hans en Quirina verkopen vanuit hun schuurtje warm- en koudgerookte duurzame paling, makreel en zalm. 

Bezorgen en afhalen
Verblijf je op Terschelling en ben je opzoek waar je voor bij voorbeeld een heerlijke diner je eten kan afhalen of laten bezoiegen? alle mogelijkheden vind je hier.

Meer horeca ontdekken? 
Je wilt nog meer restaurants, bars en café's op Terschelling ontdekken? Wat leuk! Hier vind je een overzicht van de de hoirecaondernemers die wvoor je klaarstaan.  

Belangrijk

 • Check voor vertrek de Corona-maatregelen van cafés, winkels en hotels die je wilt bezoeken. Er kan sprake zijn van sluiting, alternatieve openingstijden of tijdelijke gedragsregels in verband met de pandemie.
 • In het laagseizoen kan er sprake zijn van gedeeltelijke sluiting en/of alternatieve openingstijden. Het kan handig zijn om van te voren even (telefonisch) contact op te nemen met de plekken die je graag wilt bezoeken.

Lokaasjes op dizze rûte

Begjinpunt: Willem Barentszkade
West Terschelling
1

De Walvis

Misschien wel het mooiste plekje van Nederland, op het Groene Strand met het immense uitzicht over het wad en natuurgebied de Noordsvaarder.

De Walvis
2

De Bessenschuur – Koffie & Theehuys

Zowel binnen als buiten kunt u genieten van onze beroemde bakjes koffie of cranberrythee met het lekkerste eilander cranberry gebak en de meest heerlijke limonades voor kinderen.

De Bessenschuur – Koffie & Theehuys
3

Strandpaviljoen West aan Zee

Vanaf de boot het eerste strandpaviljoen aan het brede Noordzeestrand bij hotel Paal 8.

Strandpaviljoen West aan Zee
4

Paviljoen De Branding

Trakteer jezelf op een kop koffie of een heerlijke lunch terwijl de kinderen zich vermaken in de grootste zandbak van Nederland. Waar de zee het land ontmoet, daar vind je De Branding.

Paviljoen De Branding
5

't Golfje

Welkom bij restaurant ‘t Golfje op Terschelling. In ons restaurant streven wij ernaar onze gasten steeds weer te verrassen met pure smaken in een intieme ambiance.

't Golfje
6

Pura Vida Foodbar Midsland

In het hart van Midsland zit dit fijne plekje: Pura Vida Foodbar. Je kunt hier je dag beginnen met een voedzaam ontbijt, een gezonde smoothie of jezelf verwennen met een huisgemaakt taartje van Helga.

Pura Vida Foodbar Midsland
7

De Zeekraal

Deze biologische melkschapenhouderij vind je op het idyllische Waddeneiland Terschelling. Je waant je meteen al op vakantie. Eerst ga je met de boot over, om vervolgens per fiets, bus of auto met gemak naar De Zeekraal te vertrekken!

De Zeekraal
8

De Heeren van Der Schelling

Dit aangename restaurant is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. Dat zorgt meteen voor sfeer, binnen en buiten. Er is een zonnig terras en een gezellig interieur met openhaard.

De Heeren van Der Schelling
9

Puur Terschelling

Stap in de huifkar en ga mee op nachtelijk avontuur naar het donkerste plekje van Nederland, het Dark Skypark. Om in het park te genieten van een prachtige sterrenhemel.

Puur Terschelling
10

Zelfpluktuin Groenhof

In de zomermaanden zelf onbespoten fruit, bloemen, groenten en meer plukken op Zelfpluktuin Groenhof. Geschikt voor jong en oud, voor elk wat wils. Alles milieuvriendelijk en duurzaam geteeld, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Zelfpluktuin Groenhof
11

’t Olde Ambaecht

Aan de rand van de Terschellinger polder in Hoorn rookt Hans Ditzel -ambachtelijk- kleine hoeveelheden makreel, paling en zalm op authentieke wijze in houten rookkasten.

’t Olde Ambaecht
12

Kookstudio Flang in de Pan

Kom lekker eten en heerlijk slapen bij Flang & Willemijn! Proef de smaken van Terschelling in Kookstudio Flang in de Pan. Geboren eilander Flang Cupido neemt je mee de natuur in om ingrediënten te verzamelen voor de bereiding van een heerlijk diner.

Kookstudio Flang in de Pan
13

Muziekcafe De Vijfpoort

Een gezellig café met regelmatig live muziekoptredens.

Muziekcafe De Vijfpoort
14

De Koffiemolen

Een van de besten plekken voor koffie en taart op Terschelling.

De Koffiemolen
15

Bunkers Terschelling

Decennialang is de ‘Tigerstelling’ uit de Tweede Wereldoorlog met haar verborgen verhalen vrijwel onzichtbaar gebleven. Het voormalige kantinegebouw is nu omgetoverd tot een boeiende expositie- en ontvangstruimte.

Bunkers Terschelling
16

Loods Lounge Restaurant

Gevestigd op de plek waar in vervlogen tijden de scheepswerf van Terschelling was, vind je lounge restaurant Loods.

Loods Lounge Restaurant
17

Restaurant Nap

Hotel Nap is het oudste hotel op Terschelling en staat midden in het centrum van West-Terschelling, aan de voet van de Brandaris.

Restaurant Nap
Einpunt: West Terschelling

Beschrijving

Begjinpunt: Willem Barentszkade
West Terschelling
 • Hafen Terschelling, Ankunft Fähre
  Ohne Fahrrad angereist? Mietet euch eins bei einem der vielen Fahrradverleihe am Hafen, wie Zeelen, ThijsKnop oder Haantjes. Viele Fahrradverleihe haben einen Gepäckservice, sodass ihr direkt losradeln könnt. Auf den Webseiten der Fahrradverleihe findet ihr weitere Informationen.
 • De Walvis
  Euer Gepäck wurde abgegeben und ihr habt ein Rad gefunden. Das erste, was man auf Terschelling macht, wenn man mit der Fähre ankommt? Einen Willkommens-Drink bei De Walvis. Mit Blick auf die Segelschiffe, den Strand und den wolkenverhangenen Himmel lässt es sich an diesem wohl beliebtesten Ort der Insel gut aushalten.
 • Kaffee- und Teehaus De Bessenschuur
  Ihr radelt durch Dünen und Wälder zur Bessenschuur. Cranberries sind untrennbar mit Terschelling verbunden. Ab dem 19. Oktober 2020 dürfen sie überall gepflückt werden. In der Bessenschuur findet ihr weitere Informationen, besucht ihr das Cranberry-Museum und könnt ihr an Verkostungen und Ausflügen teilnehmen.
 • Paviljoen West aan Zee
  Nach all dem Pflücken und Probieren ist es Zeit für etwas Entspannung. Radelt weiter zum Terschellinger Nordseestrand am Pfahl 8. Der kürzlich renovierte Pavillon West Aan Zee serviert lokale Produkte.
 • Paviljoen De Branding
  Lust, noch etwas weiter zu radeln? Fahrt 4 Kilometer weiter zum Pavillon De Branding bei Midsland aan Zee. Auch hier ist der Strand breit, weiß und wunderschön.
 • Petit Restaurant ’t Golfje
  Radelt von den Dünen zum Polder. In Midsland-Noord kommt ihr an ’t Golfje vorbei. Genießt die köstlichsten Gerichte der Saison in drei bis acht Gängen. Auch ein Wein-Pairing gehört zu den Möglichkeiten. Im Polder radelt ihr an Striep vorbei auf den Wattendeich. Ihr folgt diesem Radweg mit wunderschöner Aussicht über das Wattenmeer nach De Wierschuur, wo früher Seegras getrocknet und gepresst wurde. Auf diese Weise radelt ihr in kurzer Zeit von den hohen Dünen zum Schlick der Wattenküste, wo ihr Hunderte von Vogelarten beobachten könnt. Und wenn ihr richtig hinseht vielleicht auch ein oder zwei Robben. Kurz hinter diesem Punkt beginnt die Boschplaat: eines der wichtigsten Naturschutzgebiete des Watts. Weiter als bis hier könnt ihr nicht nach Osten fahren.
 • Biologischer Schafzuchtbetrieb De Zeekraal
  Vom Deich aus radelt ihr in das Dorf Oostereend. Hier findet ihr den biologischen Schafzuchtbetrieb De Zeekraal, wo eine Vielzahl von lokalen und biologischen Produkten verkauft wird. Habt ihr schon mal Eis aus Schafsmilch probiert? Ihr findet hier auch hausgemachten Käse, Marmelade und Wollkleidung.
 • Puur Terschelling
  Habt ihr Lust auf eine Wattwanderung mit Austernessen, einen Ausritt am Strand oder eine romantische Schlittenfahrt im Schnee? Bei Puur Terschelling ist das alles möglich.
 • Pflückgarten Groenhof
  Radelt nach Westen. Im Dorf Hoorn kommt ihr an mehreren tollen Betrieben vorbei, z.B. dem Pflückgarten Groenhof mit (getrockneten) Blumen und Gemüse der Saison. Angeboten auf dem Verkaufstisch am Straßenrand.
 • Het Olde Ambaecht
  Auch Het Olde Ambaecht ist sicher einen Besuch wert. Hans und Quirina verkaufen direkt aus ihrem Schuppen heiß und kalt geräucherten nachhaltig gefischten Aal, Makrelen und Lachs. Das Rauchsalz wurde mit dem Segelschiff Tres Hombres transportiert.
 • De Koffiemolen
  Radelt nach Formerum (sprich: Formeerum) und probiert das wohl leckerste Cranberry-Gebäck und -Sorbet von Terschelling bei De Koffiemolen. Der Müller begann nach seinem Ausscheiden aus der Mühle 1964 mit dem Ausschank von Kaffee. Sein Sohn Gosse hat diese Tradition fortgeführt.
 • De Vijfpoort
  Mehr Lust auf einen Drink? Dann besucht Jan und Conny von De Vijfpoort. In dieser Musikkneipe werden verschiedene Terschellinger Biere serviert, also setzt euch an den Holzofen und wärmt euch mit einem Brandaan oder Skylger Blond auf.
 • Bunkermuseum Terschelling
  Radelt über Midsland durch die Wälder und Dünen in Richtung West-Terschelling. Unterwegs kommt ihr an hohen Dünen vorbei, die ihr besteigen könnt, um die schöne Aussicht zu genießen. Am Dünensee von Hee entlang geht es weiter zum Bunkermuseum Terschelling. Für die Geschichtsliebhaber: Vier der 85 Bunker der Tiger-Stellung zeigen, wie sie im 2. Weltkrieg genutzt wurden. Führungen können über das Fremdenverkehrsbüro VVV gebucht werden.
 • Café Loods
  Die Runde Terschelling schließt ihr mit Pilzkroketten am knisternden Lagerfeuer ab. Entspannt euch bei Loods mit Aussicht auf das Festivalgelände De Betonning und das Wattenmeer. Hier werden auch außergewöhnliche Souvenirs verkauft.
 • Restaurant Hotel Nap
  Ihr wollt noch einmal richtig gut speisen, bevor es zurück auf die Fähre geht? Chefkoch Sander Wever kocht seit kurzem im historischen Hotel Nap mit lokalen Zutaten von 't Wad, Rindfleisch von der Herde auf der Boschplaat und Gemüse von De Zilte Tuin in Oosterend. Unten am Leuchtturm erlebt ihr den wahren Geschmack Terschellings.
Einpunt: West Terschelling