Ga naar inhoud
MAP

Culinaire fietstocht Terschelling

40,0 km

De culinaire fietstocht Terschelling start bij de haven van West-Terschelling. Langs bos en duin voeren de Terschellinger schelpenpaadjes je l…

De culinaire fietstocht Terschelling start bij de haven van West-Terschelling. Langs bos en duin voeren de Terschellinger schelpenpaadjes je langs de beste culinaire schatten van het eiland, met alle mogelijkheid om met excursies de voedzame en rijke natuur te ontdekken. Pluk fruit in het naseizoen, proef oesters terwijl je door het wad loopt, of rijdt paard in de branding. Het Wad is één van de belangrijkste natuurgebieden van ons land, en van Europa. Zelfs op wereldniveau hebben onze Wadden voor flora en fauna een belangrijke functie. Het eiland is een bijzonder ecosysteem waarvan je geniet door er te fietsen, maar vooral ook door te proeven. Op Terschelling dragen boeren, tuinders en natuurbeschermers samen zorg voor de rijkdom op het eiland. Tijdens de tocht fiets je langs strand en door polder, over duin en dijk. Zo verken je het Friese landschap in de breedste zin.

Pauzes en overnachten

De dorpen van Terschelling bieden gezelligheid en culinaire hoogstandjes, waar bos, duin en strand je juist alle ruimte geven om eens lekker uit te waaien. Geen mens te bekennen, alleen jij, de zee en de vogels. In de nazomer staat de pimpelpaarse heide in bloei, in oktober wordt de cranberrypluk opengesteld en ook ‘s winters is het na een frisse strandwandeling heerlijk vertoeven in de vele kroegen en restaurants. De fietstocht leidt je van west naar oost en weer terug. Je kunt de route in twee richtingen volgen. Onderweg vind je heerlijke plekjes voor koffie en taart, lunch, een goede borrelplank of dineren op niveau. Naast de culinaire hotspots vind je diverse excursies en activiteiten om van je verblijf een unieke belevenis te maken. Terschelling is uitermate geschikt om een weekend door te brengen. Er zijn vele unieke locaties om een heerlijke overnachting te boeken, zowel op West als in het midden en oosten van het eiland. Raadpleeg voor de fijnste hotels en vakantiewoningen de pagina van VVV Terschelling of kijk hier

Nog niet uitgekeken?
Je wilt meer van Terschelling zien? Dat snappen we wel. Daarom hebben we extra omweg voor je, tussen Oosterend en Hoorn. Vanuit Oosterend fiets je via Badweg Oosterender richting Heartbreak Hotel. Gezien de locatie van dit strandpaviljoen, is het ideaal voor een tussenstop én een bakje koffie met wat lekkers. Vanaf het paviljoen gaat je tocht verder door de duinen. Na een klein stukje fietsen (met genoeg aandacht voor de indrukwekkende natuur), kom je aan bij Kaap Hoorn. Wederom een perfecte plek voor een tussenstop. Genoeg uitgerust? Fiets dan verder door het Hoornsebos naar Hoorn zelf. Eenmaal aangekomen, ben je weer op de route. Deze omweg heeft een afstand van slechts acht kilometer en is zeker de moeite waard.

4 tips voor je boodschappen

 • Keurslager Schaafsma, Torenstraat 53.
  Slagerij Schaafsma verkoopt onder andere eilander rund- en lamsvlees.
 • De Bionier, Burg. Reedekerstraat 8.
  Shop hier je lokale Terschellinger groente, honing, bier of verse maaltijden!
 • Lokaal Terschelling, Torenstraat 3.
  Vul een picknickmand met de lekkerste eilander broodjes, bonbons en smoothies.
 • Het Olde Ambaecht
  Hans en Quirina verkopen vanuit hun schuurtje warm- en koudgerookte duurzame paling, makreel en zalm. 

Bezorgen en afhalen
Verblijf je op Terschelling en ben je opzoek waar je voor bij voorbeeld een heerlijke diner je eten kan afhalen of laten bezoiegen? alle mogelijkheden vind je hier.

Meer horeca ontdekken? 
Je wilt nog meer restaurants, bars en café's op Terschelling ontdekken? Wat leuk! Hier vind je een overzicht van de de hoirecaondernemers die wvoor je klaarstaan.  

Belangrijk

 • Check voor vertrek de Corona-maatregelen van cafés, winkels en hotels die je wilt bezoeken. Er kan sprake zijn van sluiting, alternatieve openingstijden of tijdelijke gedragsregels in verband met de pandemie.
 • In het laagseizoen kan er sprake zijn van gedeeltelijke sluiting en/of alternatieve openingstijden. Het kan handig zijn om van te voren even (telefonisch) contact op te nemen met de plekken die je graag wilt bezoeken.

Dit ga je zien

Startpunt: Willem Barentszkade
West Terschelling
1

De Walvis

De Walvis
P.a. Burg. Reedekerstraat 35
8881 BZ West Terschelling
2

De Bessenschuur – Koffie & Theehuys

De Bessenschuur – Koffie & Theehuys
Badweg 1
8881 HG West-Terschelling
3

Strandpaviljoen West aan Zee

Strandpaviljoen West aan Zee
Badweg West 7
8881 HG West-Terschelling
4

Paviljoen De Branding

Paviljoen De Branding
Midsland aan Zee 457
8891 Midsland aan Zee
5

't Golfje

't Golfje
Heereweg 22 a
8891 HS Midsland Noord
6

Pura Vida Foodbar

Pura Vida Foodbar
Oosterburen 36
8891 GC Midsland
7

De Zeekraal

De Zeekraal
Oosterend 17
8897 HW Terschelling
8

De Heeren van Der Schelling

De Heeren van Der Schelling
Oosterend 43
8897 HX Oosterend Terschelling
9

Puur Terschelling

Puur Terschelling
Oosterend 39
8897HX Oosterend
10

Zelfpluktuin Groenhof

Zelfpluktuin Groenhof
Dorpsstraat 111
8896 JA Hoorn Terschelling
11

’t Olde Ambaecht

’t Olde Ambaecht
Tordelenweg 10
8896 JK Hoorn Terschelling
12

Kookstudio Flang in de Pan

Kookstudio Flang in de Pan
Dorpstraat 25
8896 JA Terschelling
13

Muziekcafe De Vijfpoort

Muziekcafe De Vijfpoort
Formerum 47
Formerum
14

De Koffiemolen

De Koffiemolen
Formerum 6
8894 KG Formerum
15

Bunkers Terschelling

Bunkers Terschelling
Tigerpad 5
8881 GB West-Terschelling
16

Loods Lounge Restaurant

Loods Lounge Restaurant
Willem Barentszkade 39
8881 BD West-Terschelling
17

Restaurant Nap

Restaurant Nap
Torenstraat 55
8881 BH West-Terschelling
Eindpunt: West Terschelling

Beschrijving

Startpunt: Willem Barentszkade
West Terschelling
 • Haven Terschelling, aankomst veerdienst
  Geen fiets meegenomen? Huur hem bij één van de vele fietsverhuurders op de have, zoals Zeelen, ThijsKnop of Haantjes.
  Menig fietsverhuur heeft een bagageservice, waardoor je er direct op uit kunt. Lees er meer over op de website van je fietsverhuurder.
 • De Walvis
  Je bagage is afgeleverd en je hebt een fiets gevonden. Het eerste dat je op Terschelling doet wanneer je aankomt met de boot, is borrelen bij De Walvis. Met uitzicht op zeilschepen, strand en wolkenluchten is het goed toeven op misschien wel het populairste plekje van het eiland.
 • Koffie- en theehuys De Bessenschuur
  Je fietst via duin en bos naar de Bessenschuur. Cranberries zijn onlosmakelijk verbonden met Terschelling. Vanaf 19 oktober 2020 mag je ze vrij plukken. In de Bessenschuur vind je meer informatie, bezoek je het Cranberry-museum en kun je deelnemen aan proeverijen en excursies.
 • Paviljoen West aan Zee
  Na al dat plukken en proeven is het tijd voor wat ontspanning. Fiets verder naar het Terschellinger Noordzeestrand bij paal 8. Het pas gerenoveerde paviljoen West Aan Zee zet lokale producten op de kaart.
 • Paviljoen De Branding
  Zin om nog wat verder te fietsen? Rijd 4 kilometer verder tot Paviljoen De Branding bij Midsland aan Zee. Ook hier is het strand wijds, wit en wonderschoon.
 • Petit Restaurant ‘t Golfje
  Fiets van de duinen naar de polder. In Midsland-Noord kom je langs ‘t Golfje. Geniet in drie tot acht gangen van de heerlijkste seizoensgerechten. Een wijnpairing op maat behoort tot de mogelijkheden. In de polder fiets je langs Striep de waddendijk op. Je volgt dit fietspad met wijds uitzicht over de Waddenzee tot De Wierschuur, waar vroeger zeewier gedroogd en geperst werd. Zo fiets je in korte tijd van de hoge duinen naar het slib van de Waddenkust, waar je honderden soorten vogels kunt spotten. En als je goed kijkt, een zeehond of twee? Kort na dit punt begint de Boschplaat: een van de belangrijkste natuurgebieden van ons Waddengebied. Verder dan dit kun je niet naar het oosten fietsen.
 • Biologische Schapenboerderij De Zeekraal
  Vanaf de dijk fiets je het dorp Oosterend in. Daar vind je biologische schapenboerderij De Zeekraal, waar een keur aan lokale en biologische producten verkocht wordt. Heb je wel eens schapenijs gegeten? Ook vind je er eigengemaakte kazen, jam en wollen kleding.
 • Puur Terschelling
  Zin in wadlopen terwijl je oesters eet, paardrijden op het strand of bij sneeuw een romantische arrensleetocht? Bij Puur Terschelling is het allemaal mogelijk.
 • Zelfpluktuin Groenhof
  Fiets naar het westen. In het dorp Hoorn vind je verschillende leuke bedrijven, zoals Zelfpluktuin Groenhof met (gedroogde) bloemen en seizoensgroente. Deze vind je op de verkooptafel aan de weg.
 • Het Olde Ambaecht
  Ook het Olde Ambacht is een bezoek waard. Hans en Quirina verkopen vanuit hun schuurtje warm- en koudgerookte duurzame paling, makreel en zalm (misschien ken je ze van het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten). Het gerookte zout werd vervoerd met zeilschip Tres Hombres.
 • De Koffiemolen
  Fiets naar Formerum (spreek uit: Formeerum) en eet misschien wel het lekkerste cranberry-gebak en -sorbet van Terschelling bij De Koffiemolen. De molenaar is na uit gebruik raken van de molen in 1964 begonnen met het schenken van koffie. Zijn zoon Gosse doet dat nog steeds.
 • De Vijfpoort
  Meer zin in een borrel? Schuif dan aan bij Jan en Conny van De Vijfpoort. Dit muziekcafé schenkt diverse Terschellinger bieren, dus kruip naast de houtkachel en warm lekker op met een Brandaan of Skylger Blond
 • Bunker Museum Terschelling
  Fiets via Midsland door het bos en duin richting West-Terschelling. Onderweg kom je hoge duinen tegen die je kunt beklimmen voor een mooi uitzicht. Langs het Duinmeertje van Hee fiets je naar het Bunker Museum Terschelling. Voor de geschiedenisliefhebbers: van de 85 bunkers op de Tigerstelling kun je in vier zien hoe deze in WOII gebruikt werden. Rondleidingen kan je boeken via het VVV.
 • Café Loods
  Het Rondje Terschelling besluit je met eilander paddenstoelenkroketjes en knisperend haardvuur. Ontspan bij Loods op met uitzicht over De Betonning en de Waddenzee. Er worden tevens eigenzinnige souvenirtjes voor de thuisblijvers verkocht.
 • Restaurant Hotel Nap
  Wil je eens goed uit eten voor je weer op de boot stapt? Chefkok Sander Wever kookt sinds kort bij historisch Hotel Nap met lokale ingrediënten van ‘t Wad, rundvlees van de kudde op de Boschplaat en groenten uit de Zilte Tuin in Oosterend. Aan de voet van de Brandaris proef je de ware smaak van Terschelling.
Eindpunt: West Terschelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens