Ga naar inhoud

In de keuken bij Chef Tiemen

| Visit Friesland

We rijden allemaal wel eens een rondje door Fryslân en zien de uitgestrekte weilanden, de aardappelvelden, de boerderijen waar de koeien lekker in de zon liggen. Voor Tiemen is dat niet zomaar landschap. Het is zijn inspiratie, zijn voorraadkast, zijn thuis. "Ik wil gewoon laten zien hoe mooi en lekker lokaal kan zijn. Dat is mijn missie." Tiemen is chef, verhalenmaker en een grote dromer. Hij kookt op plekken waar je normaal geen restaurant zou verwachten. Midden in een aardappelveld bijvoorbeeld. En serveert daar een beleving die mensen niet snel vergeten.

Eten moet een verhaal vertellen. En dat verhaal begint vaak een paar kilometer verderop, bij een boer, een visser of een kaasmaker.

dit is tiemen

Naam: Tiemen Bandstra 
Woonplaats: Workum 
Werkplek: Overal waar een fornuis of vuurtje staat 
Connectie met Friesland: Geboren en getogen Fries met een grenzeloze liefde voor lokaal eten

"Ik ben chef, maar geen chef die altijd in één keuken staat," vertelt Tiemen. "Soms spring ik in als interim-manager in een restaurant, soms kook ik thuis voor gasten. Maar het liefst creëer ik een hele ervaring. Zet me neer in een weiland, geef me een kist vol lokale producten en ik bouw een pop-up restaurant waar mensen weken later nog over praten." 

Het draait voor Tiemen om verbinding. "Als ik kook, wil ik dat mensen niet alleen lekker eten, maar ook voelen waar dat eten vandaan komt. Dat ze weten dat de aardappel op hun bord van het veld hiernaast komt. Dat die vis vanochtend nog in de Waddenzee zwom. Dat is de kracht van lokaal." 

De Nederlandse - Jamie Oliver

Toch blijft het niet bij Friesland alleen. "Ik ben gek op reizen. Ik wil proeven, ontdekken, leren hoe andere culturen eten en samenkomen rondom eten. Mijn ultieme droom? De Nederlandse Jamie Oliver worden. Reizen, koken, verhalen delen. Niet op een podium met een wit jasje, maar gewoon op mijn manier: rauw, echt en dichtbij de mensen." 

Friesland is zijn basis, zijn thuis. "Hier liggen mijn roots. Hier ken ik de boeren bij naam, hier heb ik geleerd dat koken begint bij de bron. Maar ik neem dat verhaal straks mee de wereld over. En geloof me: overal waar ik kom, blijft dat Friese bloed wel een beetje door mijn gerechten stromen." 

Friese beleving voor iedereen

Zijn pop-up restaurants zijn misschien maar tijdelijk, maar de herinnering blijft. "Ik geloof dat eten een beleving moet zijn. Niet alleen een bordje vol, maar een moment dat je meeneemt" 

Tiemen lacht: "Hart voor lokaal, dat is hoe ik het noem. Ik wil dat iedereen ziet hoe mooi en puur Friesland is. En dat je met lokale producten echt waanzinnige dingen kunt maken. Dat is mijn missie. En wie weet neem ik Friesland ooit mee op reis, de wereld over, om te laten proeven hoe wij het hier doen."

Het pop-up restaurant van Tiemen bezoek je exclusief van 20 tot 25 augustus 2025.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Je ontvangt elke maand inspiratie, unieke tips en winacties van Visit Friesland.