Ga naar inhoud

Rust, wijn en pleatsgelok

| Hilly Lautenbach

Soms hoef je maar een klein stukje te fietsen om een wereld van verschil te ervaren. Lekker (van) Dichtbij gaat over die ontdekkingstochten: bijzondere plekken binnen 20 kilometer van je verblijf in Friesland. Deze keer neem ik je mee naar B&B De Heidepleats in Sumar, Wijngaard Frysling in Twijzel en De Wâldpleats in Burgum.

heidepleats: opladen in stijl

Midden in het coulisselandschap van de noordelijke Friese wouden vind je B&B De Heidepleats, een rijksmonument uit 1860. Zodra ik de oprijlaan op fiets voel ik de rust al. Hier, in de voormalige grupstal, hebben de eigenaren met liefde twee sfeervolle accommodaties gebouwd: De ko en It skiep.

Mijn kamer is stijlvol en landelijk, met oog voor detail. Een bad op pootjes, een luxe bed, en dikke houten balken en dat midden in de monumentale stal. Dit is de plek om even los te laten en op te laden.

’s Avonds kook ik in de eigen keuken en geniet ik van een glas wijn in bad. En de volgende ochtend? Dan staat er een ontbijtje in een mand voor mijn deur. Ik dek de tafel buiten, in de ochtendzon, met uitzicht op weilanden en boomwallen. Het voelt intiem, persoonlijk en tegelijk groots dankzij de ruimte om me heen.

Rust, wijn en pleatsgelok (video)
  • Rust, wijn en pleatsgelok (video)

Het voelt intiem, persoonlijk en tegelijk groots dankzij de ruimte om me heen.

Frysling - wijn van friese bodem

Een korte fietstocht verder kom ik aan in Twijzel, waar de rijen druiven van Wijngaard Frysling me verwelkomen. Jantiene Broersma vertelt me vol passie over de wijngaard van haar en haar man Douwe. Het is de noordelijkste wijngaard van Nederland. Hier werken ze holistisch: met respect voor de bodem, de natuur en het ritme van de seizoenen.

Tussen de druivenranken groeien bodembedekkers zoals klaver en paardenbloemen. Goed voor de grond, maar ook voor bijen en hommels. En hoewel een wijngaard romantisch oogt, is het hard werken. Hagel, regen en wisselende zomers maken elke oogst spannend. Met dat in het achterhoofd is het extra mooi om de volle druiventrossen te zien schitteren. En er is meer om trots op te zijn: tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen werd Frysling in 2023 uitgeroepen tot producent van de beste mousserende wijn en wonnen ze maar liefst acht prijzen.

Mijn persoonlijke favoriet is de Brûswyn. Ik neem een fles mee terug naar De Heidepleats. En eerlijk: zo’n wijn smaakt nóg beter wanneer je weet waar hij vandaan komt.

ervaar 'pleatsgelok'

Tot slot fiets ik naar De Wâldpleats, een boerderij verscholen tussen de elzensingels en boomwallen van de Friese Wouden. Hier draait alles om pleatsgelok: de rust en voldoening van het boerenleven. De melk stroomt rechtstreeks van de koeien naar de zuivelkeuken, waar het wordt verwerkt tot romige yoghurt, karnemelk, kwark, roomboter, kefir, chocolademelk en ijs. Verrassende smaken, allemaal puur en eerlijk.

Naast zuivel is er ook vlees, met aandacht voor dierenwelzijn en transparantie. Het rundvlees komt van hun eigen koeien, die een goed leven hebben gehad en worden geslacht bij een lokale keurslager. De landwinkel is gevuld met eigen producten, maar ook andere producten uit de buurt. Hier kun je gerust je mandje volladen. Is de landwinkel niet open? Ga dan naar de handige versautomaat, die zeven dagen per week geopend is. Bemachtig zo alsnog de lekkerste zuivel en lokale producten.

Het voelt hier vertrouwd en dichtbij, alsof je echt een stukje van het boerenleven mee naar huis neemt.

Ontdek de Wâldpleats

Meer - in de buurt

Een paar dagen in Sumar leverden me veel meer op dan alleen mooie plaatjes. Ik sliep in een boerderij met historie, proefde wijn die geboren is uit liefde voor de bodem, en nam zuivel en vlees mee van een pleats waar rust en respect de basis vormen. 

Sumar ligt zó centraal dat de keuze reuze is. Binnen 20 kilometer sta je in Leeuwarden, maar ook in het pittoreske Warga, waar je fantastisch kunt eten bij Grand Café Jan of Oan Tafel. Wil je je onderdompelen in de Friese cultuur? Bezoek dan Scherjon’s klompenmakerij, waar nog iedere dag klompen worden gemaakt. Iets wat vroeger heel normaal was, maar nu uniek is.

In Eastermar vind je Mearkas, bekroond met een groene Michelinster, waar je op topniveau dineert. Of stap binnen bij de Zomerschuur in Burgum: een plek waar écht eten de rode draad is. Hier proef je puur kalfsvlees, pluk je zelf bloemen in de pluktuin en ervaar je het boerenleven van dichtbij.

Ook in Burgum kun je naar Sparkberry, voor verse bessen van Friese bodem. En bij mooi weer is Klein Zwitserland een aanrader: een recreatieplas met strandje, perfect voor een frisse duik.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Je ontvangt elke maand inspiratie, unieke tips en winacties van Visit Friesland.