Ga naar inhoud
Favorieten 0

Pieltsjerke Gaastmeer

Gaastmeer

De Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp. 

De Pieltsjerke in waterdorp Gaastmeer dankt zijn naam aan It Piel, een inham van de Fluessen. Het kerkje staat in een kerkhof, fraai omzoomd met een heg en leilinden. Het geveltorentje met scherpe spits kijkt uit over dorp en meer. De kerk stamt vermoedelijk uit de 17e eeuw, maar waarschijnlijk stond er eerder al een godshuis op deze plek. Bij een grondige herbouwing in 1957 is het schip met een travee verlengd.

Als je de kerk binnengaat ontdek je veel bijzonders. De bodem van de rijk versierde eiken preekstoel uit de 17e eeuw is voorzien van een stoofje, zodat de dominee warme voeten hield tijdens de preek. De preekstoel biedt prachtig uitzicht over het water. Links ervan, naast de ouderlingenbank, vind je een vitrine met een 17e eeuwse bijbel. Het boekwerk werd in 2018 ontdekt, tijdens werkzaamheden in de kerktoren. Het is een zogenaamde Biestkensbijbel, een type dat veel werd gebruikt in Doopsgezinde kerken.

In de muur tegenover de kapstok is de grafsteen ingemetseld van Jan Wiegers Visser, een ongetrouwde koopman uit Gaastmeer die in 1825 overleed. De tekst op de steen spelt zijn korte levensduur letterlijk uit tot en met de laatste dag. De Pieltsjerke is onderdeel van een opvallend vitale kerkgemeenschap. 's Winters zijn er ook diensten in het Fries.

Het kerkje is altijd open en in de hal van de kerk ligt een rondleiding. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Pieltsjerke Gaastmeer

J. Jelles Hofstrjitte 14
9611 JT Gaastmeer
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten