Ga naar inhoud
MAP
IJzeren ophaalbrug Ravenswoud

De ijzeren ophaalbrug Ravenswoud


Ravenswoud heeft één rijksmonument, nl. deze ijzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk. De brug ligt aan de westelijke rand van het dorp, ter hoogte van de kruising Compagnonsweg / Bokslootweg en dateert waarschijnlijk van 1894. Het dorp maakt deel uit van het jongste hoogveenontginningsgebied van Friesland.

Ontwerper en constructiebedrijf van de ophaalbrug zijn niet bekend. De landhoofden en de stalen buisleuningen dateren van circa 1955 en werden aangebracht toen de de brug werd verplaatst van het naburige Appelscha naar de huidige locatie. De brug rust op een betonnen onderbouw. De ijzeren constructie bestaat uit i-profielen en open vakwerkspanten, vrijstaande ijzeren hameien, een ijzeren tandwielkast en tandheugel, dito bloklagers, ijzeren brugstangen en grendels (schieters) alsmede een slagboom in staander van staalprofiel. De lagers zijn voorzien van vetpotjes. Alle ijzeren onderdelen zijn geklonken, het houten brugdek rust op i-profielen en de borstweringen zijn uitgevoerd als stalen buisleuningen.…

Ravenswoud heeft één rijksmonument, nl. deze ijzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk. De brug ligt aan de westelijke rand van het dorp, ter hoogte van de kruising Compagnonsweg / Bokslootweg en dateert waarschijnlijk van 1894. Het dorp maakt deel uit van het jongste hoogveenontginningsgebied van Friesland.

Ontwerper en constructiebedrijf van de ophaalbrug zijn niet bekend. De landhoofden en de stalen buisleuningen dateren van circa 1955 en werden aangebracht toen de de brug werd verplaatst van het naburige Appelscha naar de huidige locatie. De brug rust op een betonnen onderbouw. De ijzeren constructie bestaat uit i-profielen en open vakwerkspanten, vrijstaande ijzeren hameien, een ijzeren tandwielkast en tandheugel, dito bloklagers, ijzeren brugstangen en grendels (schieters) alsmede een slagboom in staander van staalprofiel. De lagers zijn voorzien van vetpotjes. Alle ijzeren onderdelen zijn geklonken, het houten brugdek rust op i-profielen en de borstweringen zijn uitgevoerd als stalen buisleuningen.

De ophaalbrug met onderbouw is van algemeen cultuurhistorisch, technisch-historisch en stedenbouwkundig belang en wel vanwege de ouderdom van de verschillende onderdelen, vanwege type en materiaalgebruik, vanwege de vrij hoge mate van gaafheid, vanwege de gebruiksgeschiedenis, vanwege de kenmerkende ligging over een waterloop (wijk) in een cultuurhistorisch zeer waardevol hoogveenontginningsgebied, vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van het beschermde dorpsgezicht Ravenswoud en als gezichtsbepalende ‘poort’ naar het zeer hoogwaardige natuurgebied Fochtelooërveen.

De plaats is ontstaan nadat vanaf het einde van de 19e eeuw het Appelscha-Veen werd ontgonnen. Er ontstond een kleine kern van bewoning en deze werd Appelscha Derde Wijk genoemd. In 1939 werd er een wedstrijd uitgeschreven door de gemeente via de krant voor een originele nieuwe naam. Daarop kwamen veel reacties. Uit de inzendingen koos de gemeente voor Ravenswoud, een verwijzing naar het Ravensmeer dat er ooit was gelegen en naar de bosrijke omgeving.

Officieel werd de plaatsnaam daarna Appelscha-Ravenswoud; het werd nog steeds als buurtschap beschouwd. In 1952 verkreeg het de dorpsstatus en verdween Appelscha uit de plaatsnaam.

Het veenontginningsgebied bij Ravenswoud werd in 2007 aangewezen als één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.

Contact

Adres:
Bokslootweg
Ravenswoud
Plan je route
Afstand:

Neem alvast een kijkje

In de buurt

Toon resultaten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens