Ga naar inhoud
Favorieten 0

Gerbrandy Monument Sneek

Sneek

Met dit monument in Sneek wordt Pieter Sjoerds Gerbrandy herdacht. Deze Friese gereformeerde boerenzoon was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland.

Met dit monument in Sneek wordt Pieter Sjoerds Gerbrandy herdacht. Deze Friese gereformeerde boerenzoon was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland. Als tegendraadse politicus met majestueuze walrussnor moedigde hij de Nederlandse bevolking in de jaren 1940-1945 vanuit Londen aan om vol te houden tegen de Duitse bezetter.

Pieter Sjoerds Gerbrandy werd geboren op 13 april 1885 in het Friese Goënga. Hij groeide op in een gereformeerd milieu, waarin politiek een belangrijke rol speelde. Hij verliet Friesland om rechten te studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1939 werd Gerbrandy in Amsterdam benaderd door formateur De Geer van de Christelijk-Historische Unie om minister van Justitie te worden. Omdat Gerbrandy van mening was dat hij met de naderende oorlogsdreiging zijn verantwoordelijkheid nemen moest, verliet hij in 1939 de universiteit om deel te nemen aan het Kabinet De Geer.

Tijdens de Duitse inval in mei 1940 vlucht Gerbrandy naar Engeland als minister en wordt na enkele maanden door Koningin Wilhelmina benoemd tot minister-president. Gerbrandy was net als Wilhelmina onvermoeibaar en zweepte de burgers en het verzet via radioboodschappen op om vooral moed te houden. Gerbrandy bleef tot 1959 actief in de politiek en hij werd in 1955 als erkenning voor al zijn verdiensten tot Minister van Staat benoemd. Gerbrandy overleed in 1961 in Den Haag.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Gerbrandy Monument Sneek

Schaapmarktplein 3
8601 CE Sneek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten