Ga naar inhoud
Favorieten 0

Monument Drama bij Marnezijl

Bolsward

Monument in Marnezijl. Op 14 april 1945 is Marnezijl bij Bolsward getuige van een verschrikkelijke fusillade. Als represaillemaatregel voor de dood van een Duitse soldaat werden drie mannen geëxecuteerd bij het transformatorhuisje aan de Makkumervaart.

Op 14 april 1945 is Marnezijl bij Bolsward getuige van een verschrikkelijke fusillade. Als represaillemaatregel voor de dood van een Duitse soldaat werden drie mannen geëxecuteerd bij het transformatorhuisje aan de Makkumervaart.

Vlak voor de bevrijding in april 1945 trok een groot aantal Duitse vrachtwagens door Bolsward in de richting van de Afsluitdijk. De Duitse onderofficier Bernhard Rolf uit Münster kreeg met zijn legertruck motorpech. Hij vroeg de Bolswarder politieman Jan Schoonbeek hem een garage te wijzen. Op de terugweg kruiste een knokploeg van tien mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten bij de Snekerpoortsbrug hun pad. Met zijn stengun schoot de leider van de groep, Piet Cnossen, de Duitser dood.

Als tegenactie werden op bevel van de Ortskommandant Schneider vlakbij de plek waar de schietpartij zich had plaatsgevonden Jan de Koning (57) en zijn inwonende zoon Jacobus de Koning (31), evacué Herman Hennekes (35 en architect Ruurd Jorritsma (28) uit de woningen Snekerpoort – toen nog De Dijk geheten gehaald.

In een legertruck werden ze naar het transformatorhuis bij Marnezijl gebracht. Als de mannen uitstappen, zet Jorritsma het ineens op een lopen. Hij gooit zijn jas weg en springt in het koude water van een sloot. De Duitsers reageren te laat en hij ontsnapt daardoor. De andere drie mannen worden doodgeschoten. Op de plaats van de executie staat een monument waarop de namen van de drie slachtoffers zijn vermeld.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monument Drama bij Marnezijl

Harlingerstraat 65
8701WR Bolsward
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten