Ga naar inhoud
Favorieten 0

Eanjumer Kolken

Anjum

Weidevogels als tureluur, scholekster en kieviten zijn hier in het voorjaar te vinden. Tijdens de vogeltrek bevolken duizenden smienten, goudplevieren en wulpen het gebied. Om nog maar te zwijgen van de enorme groepen kolganzen, grauwe ganzen en brandganzen...

Weidevogels als tureluur, scholekster en kieviten zijn hier in het voorjaar te vinden. Tijdens de vogeltrek bevolken duizenden smienten, goudplevieren en wulpen het gebied. Om nog maar te zwijgen van de enorme groepen kolganzen, grauwe ganzen en brandganzen die in de Eanjumer Kolken en omgeving overwinteren.

De Eanjumer Kolken is één van de vele gebieden waar onze weidevogelexpert Uulco Hoekstra in het noorden van Fryslân een veilig thuis voor de weidevogels probeert te creëren. ‘We zijn de afgelopen jaren al gestart met de herinrichting en omdat dit een kansrijk gebied is, gaat It Fryske Gea er de komende jaren vol op inzetten’. Lees het hele verhaal waarin Uulco vertelt wat hij nog meer doet aan weidevogelbeheer.

‘Hier, in de Eanjumer Kolken zitten de vogels sinds een paar jaar echt goed in de lift.’ – Uulco Hoekstra

In het verder zo open landschap vallen enkele eendenkooien met kooibossen, bestaande uit essen, populieren, iepen en een enkele zomereik duidelijk op. De eendenkooien zijn ware vogelparadijsjes. In holle bomen broeden kauwen, holenduiven en bergeenden. Ransuil en boomvalk laten zich hier geregeld zien. Zangvogels als tuinfluiter, bosrietzanger, spotvogel, gekraagde roodstaart, rietzanger en winterkoninkje komen hier tot broeden.

Afstand tot jouw locatie:
Toon resultaten