Ga naar inhoud
Favorieten 0

De Lemsterpoort

Sloten

Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal.

Omdat ze niet meer nodig waren, werden de landpoorten van vestingstad Sloten afgebroken en opgeruimd. Maar gelukkig zijn de waterpoorten aan de sloopkogel ontsnapt. Er zijn er twee in Sloten, namelijk: Sneker- of Woudsenderpoort en de zuidelijke of Lemsterpoort. Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal. Het is een herinnering aan de tijd dat Sloten recht kon spreken en vonnissen mocht voltrekken.

Het ‘paard van Troje’ voor Sloten

Het is 12 mei 1588. Pier Lupckes uit het naburige dorp Tjerkgaast heeft het snode plan om Sloten binnen te vallen. Maar de stad is met haar vestingwallen niet makkelijk binnen te dringen. Samen met de Spaanse troepen van Philips II denkt Lupckes toch een manier te hebben gevonden om de opstandige stad onder controle te krijgen. Zijn plan is om het op de manier van het paard van Troje te doen, namelijk door Spaanse soldaten in biertonnen te verstoppen. Hij vindt twee schippers uit Grouw, Dotte Sibles en Stomme Jelmer, om zijn plan ten uitvoer te brengen. In slecht weer, verstopt in biertonnen, gaat de schuit over het Slotermeer richting het kleine stadje Sloten. Maar op het laatste moment lekt het plan uit en wordt de list ontdekt door een oplettende stadswacht. Hij slaat groot alarm. Daarop volgt een hevig en bloedig gevecht tussen de moedige Stadsschutterij en de vijandige Spanjaarden! Schipper Sibles weet te ontsnappen, maar Pier Lupckes en Stomme Jelmer worden gevangengenomen en moeten hun verraad met de dood bekopen. Ze worden twee weken later publiekelijk onthoofd waarna hun hoofden op staken bij de poort worden ‘tentoongesteld’. Dit om anderen erop te wijzen geen snode plannen in hun hoofd te halen om Sloten aan te vallen. Deze roemruchte episode van Sloten wordt eens in de zoveel jaar nagespeeld met de stad als decor tijdens het Historisch Kijkfeest.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De Lemsterpoort

Bolwerk Zuidzijde
8556 XS Sloten
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten