Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ontploffing van een munitietrein

Oudega

Vlak voor de bevrijding van de provincie Friesland vond een sterk staaltje van verzet plaats. Op 12 april 1945 stuurde het Duitse leger een munitietrein vanuit Leeuwarden naar Stavoren.

Vlak voor de bevrijding van de provincie Friesland vond een sterk staaltje van verzet plaats. Op 12 april 1945 stuurde het Duitse leger een munitietrein vanuit Leeuwarden naar Stavoren. Maar door een dappere sabotageactie van het verzet ontspoorde de trein waardoor hij onbruikbaar werd. 

De trein bestond uit 15 wagons met 150 ton munitie. De Nederlandse Binnenlands Strijdkrachten (NBS) waren op de hoogte van dit transport en wilde voorkomen dat deze trein zijn doel bereikte. Tussen Hieslum en Nijhuizum (circa drie kilometer ten noordoosten van Workum) werd door de verzetsgroep Gaastmeer-Oudega (W) met de rails geknoeid, hierdoor ontspoorde de trein. 

De Engelse Royal Air Force (RAF) werd via de seinpost van het verzet op de hoogte gesteld van de ontspoorde trein. Hierop werd er door geallieerde Spitfire jachtvliegtuigen eerst een verkenning uitgevoerd, kort hierna werden de wagons in brand geschoten. 

Door de beschieting ontstonden enorme explosies, deze waren in de wijde omtrek van Workum te horen. Als represaille werden nog enkele onderduikers gearresteerd en ter dood veroordeeld. Gelukkig verhinderde de bevrijding op 16 april 1945 hun executie. Tijdens de opruiming van de munitie op 17 mei 1945 kwam een zestigjarige inwoner van Workum om door een exploderende granaat. Tot op de dag van vandaag komen de boeren nog de oude munitie tegen in de landerijen. 

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Ontploffing van een munitietrein

Stasjonsleane 5
8614 AN Oudega
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten