Ga naar inhoud
Favorieten 0

Pier Pander Museum

Leeuwarden

In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).

In de Prinsentuin in Leeuwarden bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).
Pier Pander, zoon van een Friese schipper, groeide uit tot een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Op 21-jarige leeftijd wint hij de prestigieuze Prix de Rome voor de beeldhouwkunst.

Een ernstige ziekte maakt hem aan het begin van zijn carrière invalide. Ondanks zijn ziekte wordt hij een succesvol beeldhouwer. Hij leeft en werkt het grootste deel van zijn leven in Rome, maar komt zomers vaak terug naar Nederland. Pander krijgt veel opdrachten voor het maken van portretten, onder meer van leden van het koninklijk huis. Het portret van koningin Wilhelmina op de gulden is van zijn hand.

In het museum is, naast wisselexposities, een overzichtstentoonstelling te zien over het leven en werk van Pander.
Zijn levenswerk, een tempel met daarin een beeldengroep van vijf marmeren beelden, staat verderop in het park (Noorderplantage 7).
Het museum en de tempel worden beheerd door het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).   

Het museum is elk weekend geopend vanaf juni t/m oktober. Kijk voor de actuele openingstijden op www.pierpander.nl 

Prijsinformatie:
Vanaf € 0,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Pier Pander Museum

Prinsentuin 1 B
8911DE Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten