Ga naar inhoud
Favorieten 0

De Lemster Sluis

Lemmer

Boten in de sluis.. de beste stuurlui aan wal. Deze spreuk zou best passen bij de zes die zijn te lezen op de markante kleine gebouwtjes aan weerzijden van de sluis uit 1888.

Boten in de sluis.. de beste stuurlui aan wal.
Deze spreuk zou best passen bij de zes die zijn te lezen op de markante kleine gebouwtjes aan weerzijden van de sluis uit 1888.

Voor veel watersporters is het de poort van Fryslân, een gastvrij welkom. Soms is dit hun eerste kennismaking met ons gebied, maar de twee kleine sluisgebouwtjes zijn voor heel veel vaartoeristen een dierbaar weerzien.
Dat laatste geldt ook zeker voor de Lemster zelf. Niet voor niets is deze sluis vaak bezongen door eigen inwoners, waaruit het sentiment duidelijk wordt.
De sluisdienstwoningen, de schutsluis met deze twee gebouwtjes vormen samen één rijksmonument. Die twee gebouwtjes, de sluisknechtswoning enerzijds en de rijksgetijmeter aan de andere kant van het sluishoofd, zie je heel terecht vaak afgebeeld op een ansichtkaart van Lemmer.

Nog steeds zijn hier de mensen van Haven Lemmer bezig. Het enige verschil met 1888 is misschien het type vaartuig; tot aan 1932 – het gereedkomen van de Afsluitdijk -  waren dat vooral vracht- en vissersboten. Daarna kwam er snel een einde aan de bloeiende visserij. Omdat de scheepvaart toenam en vrachtboten steeds groter werden, is in 1952 de Prinses Margrietsluis in gebruik genomen.
Even werd gedacht dat de Lemstersluis dan geen functie meer zou hebben. Niets bleek dus minder waar. Heel veel Lemster Aken, de voormalige vissersboten met LE op de boeg, zijn hier nog steeds te spotten. Ze varen trots tussen de andere boten en genieten op het water staat nu bovenaan.
De Lemster Sluis boomt nog altijd en die beste stuurlui? Ja, die ook. Welkom in Lemmer.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De Lemster Sluis

Binnenhaven 5
8531DS Lemmer
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten