Ga naar inhoud
Favorieten 0

Jolderenbos

Oudemirdum

Het Jolderenbos is één van de oudste bossen van Gaasterland. De eerste bomen werden er ruim 300 jaar geleden geplant!

Het Jolderenbos is één van de oudste bossen van Gaasterland. De eerste bomen werden er ruim 300 jaar geleden geplant! Het bos ligt ten zuidwesten van Oudemirdum op een heuvelrug en is, net als de meeste bossen in de regio, aangelegd door jonkheer Van Swinderen. In 1925 kwam het bos in bezit van de gemeente Gaasterland die het in 1976 aan Staatsbosbeheer verkocht.

In het bos vind je voornamelijk hoge eiken, beuken, hulst, brede stekelvaren en gewone salomonszegel. Langs de bosrand aan de westzijde staat de monumentale Gaaikemabank in Amsterdamse schoolstijl uit 1925. Deze stenen bank was een geschenk van de inwoners van Gaasterland aan oud burgemeester Gaaikema die de Gaasterlandse bossen heeft gered van de hakbijl. Dé plek voor een rustmomentje en om even te genieten van het prachtige uitzicht over de landerijen in de  Zuiderfennenpolder en het IJsselmeer.

Aan de zuidzijde van het bos, op het hoogste punt van Gaasterland, staat de Luchtwachttoren uit 1953 op 12,7 meter boven NAP. De Luchtwachttoren, slim verstopt in de bosrand, diende tijdens de koude oorlog om vijandige vliegtuigen te signaleren. Deze uitkijkpost was met een lengte van ongeveer 14 meter de hoogste in Friesland.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Jolderenbos

Jolderenbos
Huningspaed 7
8567LL Oudemirdum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten