Ga naar inhoud
Favorieten 0

Hervormde Kerk Gaast

Gaast

De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.

De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek. De oudste delen zijn waarschijnlijk van voor 1400, maar de kerk ziet er veel nieuwer uit. Dat komt omdat hij in 1916 aan alle kanten is ‘beklampt’: omhuld met een nieuwe jas van baksteen. Al in de 18e eeuw kreeg hij zijn houten geveltoren, met achtkante ingesnoerde spits. Aan de noordkant van de toren, goed zichtbaar vanuit het dorp, zit een klok.

De noordzijde van het schip is vrij gesloten, met een halfrond venster als enige opening. In de zuidgevel ontdek je drie spitsboogvensters en een deur in een rechthoekig kozijn, die vroeger toegang gaf tot de voorkerk. In het interieur vind je twee bijzondere borden met in gouden letters de namen van alle predikanten die in Gaast en Ferwoude dienden. De fraaie kroonluchters zijn vermoedelijk afkomstig uit Bolsward. Volgens sommige bronnen uit de synagoge, volgens andere uit de Broerekerk. De vroeg 18e-eeuwse luidklok trof eenzelfde lot als die van de Hervormde Kerk in Ferwoude. De Duitsers namen ze in 1943 in beslag om ze om te smelten tot wapentuig.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Hervormde Kerk Gaast

Zeedijk 9
8757 JV Gaast
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten