Ga naar inhoud
Favorieten 0

Nicolaaskerk Sint Nicolaasga

Sint Nicolaasga

De markante rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers.

De rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers. De toren is 61 meter hoog en heeft 4 geledingen. Het orgel uit 1871 is gebouwd door Lodewijk Ypma en was in 1975 overgeplaatst vanuit de room-katholieke kerk van Akersloot. Het doopvont werd in 1973 overgenomen van de H. Hartkerk uit Den Haag.

Gebrandschilderde ramen

Een reeks gebrandschilderde ramen zijn van 1897. Daarnaast zijn er een eeuw later ramen vervaardigd door kunstenaar J.M. Ydema.

Lourdesgrot

Achter de kerk is in 1933 naar ontwerp van H. Huitema een grote Lourdesgrot aangelegd. Parochiaan Huite Huitema had er in opdracht van pastoor Joannes Bentla, die een vurig Mariavereerder was, een model van ge­maakt. Omdat zijn vrouw veel ziek was en hij regelmatig met haar naar Lourdes was geweest en daar foto’s had gemaakt, wist hij precies hoe de grot er uit zag. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Nicolaaskerk Sint Nicolaasga

Kerkstraat 12
8521 JZ Sint Nicolaasga
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten