Ga naar inhoud
Favorieten 0

Wandelroute Makkumersúdwaard

(3.1 km)

Ontdek het wandelpad door de Makkumersúdwaard en geniet van de ontelbare vogels en het schitterende uitzicht.

Natuurgebied
Langs de IJsselmeerkust liggen prachtige buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Hier zie je ontelbare aantallen vogels en geniet je van het uitzicht over het golvende water van het IJsselmeer. Ter hoogte van Makkum vind je de Makkumersúdwaard. Het zijn van oorsprong allemaal begroeide zandplaten omgeven door ondiep IJsselmeerwater én het is beschermd natuurgebied.

Door de Makkumersúdwaard loopt een wandelpad, dat in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is afgesloten. Buiten dit broedgebied om is het ontzettend de moeite waard om dit gebied via deze wandelroute te volgen.

Verhaallijn Ruimte
De Makkumersúdwaard is ook onderdeel van de Verhalenroute Ruimte van VVV Waterland van Friesland. Lees hier een Fries gedicht over de Makkumersúdwaard.

Regelmatig organiseert It Fryske Gea hier excursies om bijvoorbeeld vogels te spotten.

Dit ga je zien

Startpunt: Langs de Makkumerzuidwaard
Zuidwaard
8754 GK Makkum
1

Makkumerzuidwaard

Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.

Makkumerzuidwaard
Eindpunt: Langs de Makkumerzuidwaard
Zuidwaard
8754 GK Makkum

Beschrijving

Startpunt: Langs de Makkumerzuidwaard
Zuidwaard
8754 GK Makkum

De Makkumersúdwaard is een soort schiereiland in het IJsselmeer. Hier loop je door de kruidenrijke ruigtes en rietvelden. In het gebied leven veel verschillende vogels. De baardmannetje is er een voorbeeld van. Deze bijzondere rietvogel buitelt als een echte acrobaat door het riet en eet zomers insecten. Zodra de winter in aantocht is, dan schakelt hij over op een vegetarisch dieet van (riet)zaden. Om deze zaden te kunnen verteren past deze kleine rietvogel zijn maag aan. Het baardmannetje is te herkennen aan zijn karakteristieke 'bakkebaarden'

In het ondiepe water voor de kust zijn vanaf begin oktober regelmatig kleine zwanen en knobbelzwanen te vinden. Langs de Friese IJsselmeerkust worden soms meer dan tweeduizend kleine zwanen geteld, dat is twintig procent van de wereldpopulatie. Ze komen af op de onderwaterplanten die hier groeien en eten bijvoorbeeld de wortelknolletjes van het fonteinkruid. De elegante watervogels verdwijnen weer zodra de knolletjes op zijn. Tot die tijd krijgen ze gezelschap van eenden als brilduiker en tafeleend.

Eindpunt: Langs de Makkumerzuidwaard
Zuidwaard
8754 GK Makkum