Ga naar inhoud
Favorieten 0

Slag om Leeuwarden (gemotoriseerd)

(121.0 km)

Een prachtige rit rondom Leeuwarden van 121 km. Over mooie 60 km wegen en soms over een stukje 80 km weg. Een rit door open gebieden waar je kan genieten van vergezichten en binnenweggetjes. Je rijdt ook een stukje door de Friese Wouden. Deze herken je aan de boomwallen en laag groeiende stuiken. Onderweg kom je verschillende dorpjes tegen en kan je afstappen voor een pauze. Kortom, een schitterende rit voor op een middag!

Dit ga je zien

Startpunt: 9256XD Ryptsjerk
1

Bergum (Burgum)

Burgum is - voor Friese begrippen - een groot dorp met bijna 10.000 inwoners. Het is een dorp met twee gezichten: het is gelegen te midden van het beschutten coulisselandschap van de Friese wouden, maar Burgum is tevens een watersportdorp.

Bezoek Burgum

Bergum (Burgum) Burgum
2

Halte It Griene Nêst

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Halte It Griene Nêst
3

Wartena (Warten)

Het centraal in Friesland gelegen watersport dorp Warten ligt in de onmiddellijke nabijheid van een van de mooiste natuur- en recreatiegebieden van Friesland, namelijk Nationaal Park De Alde Feanen. Museum Warten is ook zeker een bezoek waard!

Bezoek Warten

Wartena (Warten)
4

Timertsmar

Nieuwe groene toekomst voor een oude vuilstort.

Timertsmar
5

Wirdum (Wurdum)

Wirdum is een pittoresk dorp dichtbij Leeuwarden en Grou. In het dorp vind je een hotel, café/restaurant en een kleine supermarkt met brood van de warme bakker. Wist je dat de oostelijke route van het Jabikspaad ook door Wirdum loopt?

Wirdum (Wurdum)
6

Jorwerd (Jorwert)

Jorwert is een oud terpdorp wat ligt in de driehoek Leeuwarden, Sneek en Franeker.Hoogte punt is het jaarlijks terugkerende openluchttheater in de notaristuin.Kom je voor rust? Bezoek dan zeker ook Nijkleaster wat staat voor stilte,bezinning en verbinding

Jorwerd (Jorwert)
7

Baard

Baard een smûk terpdorp in de groene greide van de de Greidhoek. Wist je dat de bewoners 'Baarder katten' worden genoemd? De spreekwoordelijke 'honden' wonen in Leons. Het standbeeld in het centrum herinnert aan deze vroegere tijden.

Baard
8

Dronryp (Dronrijp)

Het grootste dorp van de gemeente Waadhoeke, rijk aan historie. Het geboortedorp van onder andere Eise Jeltes Eisinga, beroemde amateur-astronoom, patriot en bouwer van het Eise Eisinga Planetarium. Naast cultureel erfgoed bruist het van de evenementen.

Dronryp (Dronrijp)
9

Marssum (Marsum)

Marsum is een van de meest pittoreske terpdorpen gelegen aan de oude Middelsee. Het dorp heeft een prachtige historische kern, met als extra markeringspunten het Poptaslot, het gasthuis, de kerk en de oudste dorpskroeg van Fryslân.

Marssum (Marsum)
10

Engelum (Ingelum)

Een rustig terpdorpje onder de rook van Leeuwarden, midden tussen de groene weiden en wuivende maïsvelden. Met mooie fietspaden en prachtige wandelroutes in de naaste omgeving.

Engelum (Ingelum)
11

Beetgummermolen (Bitgummole)

Bitgummole is een pitoresk dorp die zijn naam dankt aan een voormalige korenmolen. De molen is er helaas niet meer maar daarvoor in de plaats is een prachtig kunstwerk te bewonderen. Je kunt in de omgeving ook prima fietsen en wandelen.

Beetgummermolen (Bitgummole)
12

Rustpunt de Súdhoek

Pal gelegen aan de Elfsteden-schaatsroute, treft u ons prachtige Rustpunt aan. U bent van harte welkom! Facebook Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op...

Rustpunt de Súdhoek
13

Wânswert (Wanswerd)

Een klein maar betoverend dorpje, omringd door groene weilanden en gelegen aan de rustige waterwegen, straalt een serene rust uit die bezoekers onmiddellijk omarmt.

Wânswert (Wanswerd) Wânswert (Wanswerd)
14

Burdaard (Birdaard)

Het idyllische dorp Burdaard ademt een sfeer van harmonie, trots en gemeenschapszin, met zijn prachtige windmolen als het kloppende hart van de gemeenschap.

Burdaard (Birdaard) Burdaard
15

Bartlehiem (Bartlehiem)

In de 20e eeuw werd Bartlehiem vooral bekend dankzij de Elfsteden schaatstocht.

Bezoek Bartlehiem

Bartlehiem (Bartlehiem) Kano Bartlehiem
16

Natuurgebied It Bûtefjild

Wandelen, fietsen en varen in het domein van de otter: It Bûtefjild is een afwisselend landschap van veen, water en riet- en weidelandschap.

Meer weten

Natuurgebied It Bûtefjild
Eindpunt: 9256XD Ryptsjerk