Ga naar inhoud
Favorieten 0

Beleven, genieten, actief

Janna Brouwers | Maliek (13) en Niilo (11) in Zuidoost Friesland

Heerenveen is de thuisbasis van Janna sinds ze aan een modellen carrière begon vanuit Amsterdam. Friesland geeft haar de rust die ze nodig heeft om op adem te komen. Hier woont zij samen met haar zoons Maliek en Niilo. Zij zijn half Fins, half Fries en verslaafd aan voetbal. Janna is opgegroeid in Dokkum en Heerenveen is een mooie mix van het echte Friesland en dichtbij de Randstad kunnen zijn.

Scroll door naar beneden voor tips en handige linkjes.

Actief

Haar favoriete plek dichtbij huis is het Oranjewoud. Vroeger woonde hier de Friese adel. "Het wordt ook wel het koninklijke bos van Friesland genoemd", vertelt Janna. "Je fietst hier langs landhuizen met lange lanen, bossen met royale eiken en beuken". De Overtuin in Oranjewoud heeft kronkelige paadjes en romantische (kruiden)tuinen. “Toen de jongens klein waren hielden we hier kinderfeestjes. Nu pakken we de fiets om er te picknicken. En voetballen natuurlijk.

Het bos is ook favoriet; Nerf pistolen en vriendjes mee en de middag kan niet meer stuk. Je hebt er ook de Belvedère, een uitkijktoren van 30 meter hoog. Die moet natuurlijk altijd beklommen worden. En anders de bomen wel”. Na zo'n dagje park halen ze graag thuis in Heerenveen een lekkere kop koffie bij BY-KEES midden in het centrum. Een hippe tent met een relaxte sfeer. Je kunt er ook terecht voor een lekkere lunch en healthy juices en smoothies. Je voelt je er meteen thuis en je kinderen ook.

Beleven

Wat Janna en de boys ook heel leuk vinden is het Nationaal Park de Alde Feanen, in Earnewâld. Daar zijn ze alle drie fan van. Een natuurgebied met veel water, fietsroutes en wandeltochten. Ook superleuk zijn de rugzakroutes voor kinderen. Ze krijgen dan een rugzak mee met spullen om te speuren en te ontdekken.“

Je voelt je er meteen thuis en je kinderen ook

Cultuur?

"Jaaaa, heel veel. Als we in Leeuwarden zijn pakken we sowieso het Fries Museum. Het Natuurmuseum is ook heel erg leuk voor kinderen. En heel bijzonder: een gratis expositie in het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Alde Feanen over een oorlogsvliegtuig dat daar in 1942 neerstortte. De expositie heet ‘Geraakt: De laatste vlucht van Lancaster R5682’ en hier kun je die laatste vlucht en de spanning van de tweede wereldoorlog in Fryslân herbeleven. Heel erg spannend en leerzaam voor kids”.

Kidsproof tips van Janna

rust en ruimte

cultuur

  • Spannend en leerzaam! Expositie 'geraakt': de laatste vlucht van Lancaster R5682 in het bezoekerscentrum van de Alde Feanen.
  • Oude bomen vertellen verhalen, de beeldenroute in Beetsterzwaag.
  • Altijd leuk, het kameleondorp In Terherne.

slapen en eten

Alle tips van de Janna en haar kinderen op de kaart

Lees alle kidsproof blogs