Ga naar inhoud
Favorieten 0

Tips voor jouw supervaring in Friesland

SUP staat voor ‘Standup Paddeling.’ Staand op een plank in het water je balans zien te vinden is niet direct voor iedereen weggelegd. Maar na een beetje wiebelen en watertrappelen, kan je van deze drie avonturen genieten: 

Zonsopkomst Grote Wielen

Route: - km (zelf te bepalen)  
Start: Groningerstraatweg 411  

Het mooist om te zien is de zon die in het water zakt, of andersom als hij er weer uit kruipt. In welk seizoen dan ook; zonsopkomst heeft altijd iets betoverends en levert prachtige plaatjes op. We gaan het meemaken op de Grote Wielen, een recreatieplas vlakbij Leeuwarden. Niet geschikt voor uitslapers want om de zon op te zien komen staat de wekker al om half vijf. SUP in de auto en daar gaan we! Je kan de auto op verschillende plekken parkeren maar wij zetten hem bij Plankzijlvereniging De Wielen. 

Het is ’s ochtends nog behoorlijk fris maar van het oppompen van de SUP’s krijgen we het snel wat warmer. Aan de overkant van het meer zien we ondertussen de duisternis al wegtrekken en plaats maken voor de zon. Langs de oever liggen enkele bootjes aangemeerd, een prachtige plek om de nacht door te brengen.  

Een klein stukje lopen door het gras - links van de parkeerplaats - ligt een stijger om op je SUP te stappen. Rustig peddelen we naar de overkant, de zon nog verscholen achter de wolken, maar duidelijk in aantocht om op te komen. We dobberen geruisloos richting de nevel die boven het water langs de oever hangt. Er klinkt een concert van ontwakende vogels. De rust, stilte, en het prachtige uitzicht is overdonderend. 

Door de sluierbewolking laat de zon wat langer op zich wachten, maar de lucht kleurt steeds feller geel. Plotseling verschijnt die enorme gele bal. De warmte van de zon is direct voelbaar en de duisternis van de nacht is verdwenen. We suppen nog rondje in een klein meertje en peddelen rustig langs de oevers terug. Dit is het vroege opstaan absoluut waard!  

Tip: Neem een thermoskan mee zodat je van een lekker warm kopje thee kan genieten eenmaal terug bij de auto.   

SUP door de grachten van Leeuwarden

Je kan Leeuwarden verkennen met een stadswandeling, op de fiets of op een bootje, maar suppen is het grootste avontuur. Ontdek Leeuwarden vanuit een compleet ander perspectief. De stervormige gracht die het centrum van de stad afbakent, leidt je langs prachtige historische panden, door de gezellige Prinsentuin en onder verschillende bruggetjes door, langs alle hotspots. 

Er zijn genoeg plekken in het centrum waar je kan aanleggen voor een heerlijk drankje op het terras of waar je eten kan afhalen voor een gezellige picknick in het park. Wie geen eigen sup heeft: geen probleem! Bij de SUPskool aan de rand van het centrum kun je een SUP huren om je eigen route uit te stippelen, of onder begeleiding mee te peddelen met één van de aangeboden tours.  

  

Off the beaten track Alde Feanen

Route: 5 km  
Start: Parkeerplaats Panhuyspoel  


Er zijn veel bekende sup-routes vanaf het centrum van Earnewald in Nationaal Park de Alde Feanen. Maar wij starten bij Earnewarrepoel. Voor deze route is wel noodzakelijk om je eigen sup mee te nemen. Er is een ruime parkeerplaats en vanaf de stijger kan je makkelijk het water op. Terwijl we de SUP’s te water laten, krijgen we direct hulp van een visser die bij de stijger zit. We hebben het mooiste stukje uitgekozen naar zijn mening.  

Op het water transformeert de brede poel als snel in smallere beekjes en heb je uitzicht over de prachtig gekleurde weilanden. Rustig suppend lang het riet van de kronkelende slootjes word je verrast door een aantal koeien die nieuwsgierig boven het riet uit kijken. Dat zijn niet de enige dieren in De Alde Feanen. Wist je dat er in dit gebied meer dan 100 verschillende soorten vogels zitten? De ooievaar, baardman, bruine kiekendief en roerdomp om er een paar te noemen. 

We slalommen tussen de bladeren van waterlelies, bij sommigen komt al een knop boven water. Stel je voor hoe prachtig het hier zal zijn als alles in de bloei staat. Rustig suppen we door. Plotseling ritselt er iets in het riet, een hert staat te drinken langs de waterkant. We hebben enkele seconden om hem te bewonderen want terwijl we dichterbij komen verdwijnt hij alweer.  

Halverwege de route leg je aan bij de uitkijktoren. Kijk maar eens welke vogels je kan spotten in het weidse uitzicht over het landschap. Wij werden getrakteerd op de zeearend. De wind is aardig opgetrokken en daarom besluiten we vanaf de uitkijktoren dezelfde route terug te nemen. Het laatste deel van de route bestaat uit langere rechte stukken, die met tegenwind best zwaar kunnen zijn. 

Tips voor het suppen:

  • Check de wind  

  • Droge kleding mee  

  • Waterdicht tasje  

  • Flesje drinken